Lifestyle

Simptome care anunță scleroza multiplă. Dr. Vlad Ciurea: La fiecare cinci minute, cineva primește DIAGNOSTICUL

Simptome care anunță scleroza multiplă. Dr. Vlad Ciurea: La fiecare cinci minute, cineva primește DIAGNOSTICUL

Simptome care anunță scleroza multiplă. Medicul neurochirurg a vorbit despre diagnosticul crunt care schimbă viața pacientului și a celor din jurul lui.

„Pe 22 iulie marcăm Ziua Mondială a Creierului. Tema acestui an este „Stop sclerozei multiple”, iar la nivel international se transmit comunicări, statistici și mesaje legate de acest subiect, tocmai pentru a crește gradul de conștientizare globală asupra acestei teribile maladii.

La fiecare cinci minute, cineva primește diagnosticul de scleroză multiplă, deci urgența acestei chestiuni este evidentă. Este un diagnostic care schimbă viața pacientului și a celor din jurul lui, pentru că efectele variază de la afectarea cognitivă la dizabilitatea fizică semnificativă. Diagnosticul precoce și accesul la tratamente de modificare a bolii sunt vitale pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și oprirea semnificativă a progresului bolii.

Semne prevestitoare

Simptome care anunță scleroza multiplă. Peste 2,8 milioane de oameni de toate vârstele trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume și fiecare dintre acei oameni are o poveste, prieteni, familie și vise – este mesajul celor de la Federația Mondială de Neurologie. De aceea, este important să prevenim, să mergem la control la orice semn: scleroza multiplă prezintă un sortiment de simptome, inclusiv oboseală, durere, probleme de vedere, probleme de coordonare și mobilitate, precum și probleme cognitive și emoționale.

În fiecare an, folosim Ziua Mondială a Creierului pentru a evidenția o zonă a neurologiei care are nevoie de atenția lumii. Scleroza multiplă este o astfel de zonă. Diagnosticul pus la timp, devreme, poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a celor din jur.”, a transmis prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Cea mai bună dietă pentru creier: Așa vei deveni vesel, sănătos și longeviv

”Iată cum putem ajuta creierul prin alimentație. Câteva reguli:

Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30.

Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!

Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand de asemenea puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră.

Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele.

Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe.

Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii.

Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a spus Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea.