Cristian Ghinea (USR) este de părere că analizând elementele din drafturile legilor securităţii naţionale apărute pe surse în presă se crează un SIIJ la pătrat şi ”nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT”. El a mai spus că nu va exista niciun fel de control civil asupra finanţelor serviciilor secrete iar iniţiatorii acoperă găurile din lege dând o putere mai mare serviciilor secrete.
Şi USR ştie unde sunt drafturile legilor securităţii naţionale. Cristian Ghinea: „Le găsiţi la domnul Popescu la birou”
”Vreau să vorbim pe substanţa acestor legi, nu este în regulă că se crează un SIIJ la pătrat, nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT şi de către procurori speciali. Nu va exista niciun fel de control civil, parlamentar, asupra finanţelor serviciilor secrete. (..0 Şi în Belarus sunt legi moderne, nu înseamnă că trebuie să luăm acel model. Cum modernizaţi voi aceste legi înseamnă să mergem pe modelul Belarus”, a spus Ghinea.
El a precizat că aceste găuri din legi ”se rezolvă dând o putere mai mare serviciilor secrete” şi admite că trebuiau modernizate, dar nu prin a da toate imunităţile serviciilor, ci fix invers, întărind controlul civil asupra lor”, a mai explicat Ghinea, arătând că Departamentul de politici publice din USR pe care îl conduce a prezentat acest document cu principii privind legile siguranţei naţionale.
”Vrem să îi cunoaştem pe cei care au lucrat la aceste legi şi să le cerem demisia, pentru că dunt nişte idei odioase”, a mai spus Ghinea.
Cristian Ghinea a mai afirmat că liberalul Pavel Popescu, preşedinte al comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a scris pe Facebook un comentariu supărat în care a spus că are aceste legi la birou şi că îl invită la birou să le vadă.
”Deci le găsiţi la domnul Popescu la birou”, a mai spus Ghinea, arătând că acesta a mai spus că legile trebuie trecute urgent prin Parlament.
REPER cere coaliţiei de guvernare şi preşedintelui Iohannis să clarifice imediat conţinutul proiectelor de lege privind siguranţa naţională
Departe de subiect nu au stat nici liderii REPER, noul partid al lui Dacian Cioloş.
„Pentru REPER, mesajul pe care mediul politic trebuie să şi-l asume este unul clar: serviciile secrete, tocmai pentru că sunt în slujba cetăţenilor şi a statului, nu mai pot continua să funcţioneze într-o ambiguitate care poate genera dezechilibru şi abuz de putere”, se arată într-un comunicat emis de REPER.
Conducerea partidului consideră că legile siguranţei naţionale trebuie să facă obiectul unor dezbateri publice extinse, la care să poată participa un număr cât mai mare de actori relevanţi şi conform unui calendar extins.
„Serviciile secrete trebuie să funcţioneze sub un real control civil. În modelul actual, comisiile de control SRI şi SIE din cadrul Parlamentului sunt lipsite de orice eficienţă. Lipsesc atât raportarea şi evaluarea de activitate a serviciilor de informaţii, cât şi transparenţa execuţiei bugetare. Controlul asupra întregului sistem de siguranţă naţională nu poate fi centralizat în mâinile Preşedintelui, iar activitatea CSAT, ca instituţie ce serveşte interesul public, trebuie supusă unor formule adaptate de legitimare democratică”, se mai arata în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis: Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat drespre proiectele de lege care vor modifica legislaţia în domeniul securităţii naţionale, că este o eroare majoră faptul că au fost scurse în mass-media, deoarece momentan este vorba doar de nişte drafturi, iar ele vor fi dezbătute în Guvern, CSAT, Parlament.
„Cineva, şi ştim bine cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră pentru că oamenii sunt îngrijoraţi, doar că avem un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului şi sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate”, a adăugat şeful statului.