Apariția și răspândirea cazurilor de poliomielită în Statele Unite i-a făcut pe cercetători să facă un set de analize suplimentare pentru a vedea originea bolii și momentul zero, de unde s-a pornit răspândirea virusului determinant al bolii necruțătoare.
Și specialiștii au rămas perplecși: Poliomielita s-ar fi răspândit în New York încă din luna din aprilie
Un nou studiu al C.D.C. oferă mai multe detalii despre un caz de poliomielită depistat luna trecută în New York și sugerează că virusul s-a răspândit în alte părți, pe parcursul întregului an.
Este posibil ca poliomielita să fi circulat pe scară largă timp de un an și să fi fost prezentă în apele reziduale din New York încă din luna aprilie, potrivit unui nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Vestea aceasta i-a lăsat și pe specialiștii americani perplecși, pentru că nu se așteptau ca virusul să circule liber o perioadă așa lungă de timp.
Un eșantion de apă uzată colectat în aprilie în Orange County, N.Y., a fost testat pozitiv pentru virus, împingând înapoi cea mai timpurie detectare cunoscută în zonă. Oficialii anunțaseră anterior că virusul a fost găsit în probe de apă uzată datând din luna mai în comitatul vecin Rockland.
Modificările din genomul virusului sugerează că această versiune circulă, undeva în lume, de până la un an. Versiuni similare din punct de vedere genetic ale virusului au fost detectate în Israel în martie și în Marea Britanie în luna iunie a acestui an.
Noul studiu oferă mai multe detalii din cadrul unei investigații în curs de desfășurare privind un caz de poliomielită detectat în New York luna trecută, când oficialii au anunțat că un tânăr adult din comitatul Rockland a rămas paralizat din cauza poliomielitei. Acesta a fost primul caz de poliomielită raportat în Statele Unite din 2013 și până în ziele noastre.
”Constatările nu sunt cu totul surprinzătoare, mai ales având în vedere că poliomielita, care este foarte contagioasă, se răspândește adesea fără a provoca simptome grave,” a declarat Joseph Eisenberg, epidemiolog specializat în boli infecțioase la Universitatea din Michigan.
„Poate să circule destul de mult, fiind sub radar, înainte de a începe să vezi cazuri de paralizie,” a mai spus omul de știință american.
Oficialii au avertizat anterior că pacientul din comitatul Rockland a fost cel mai probabil „vârful icebergului.” Materialul pe larg în New York Times.
Foto: arhiva