Potrivit unui număr tot mai mare de cercetări, popularizate pentru prima dată de psihologii Daniel Gilbert și Tim Wilson la începutul anilor 2000, creierul are o capacitate remarcabilă de a face ce este mai bun din evenimentele negative: atunci când ne confruntăm cu situații negative, activăm în subconștient ceea ce este cunoscut sub numele de sistemul nostru imunitar psihologic.
Un mecanism de autoprotecție analog sistemului imunitar propriu al organismului, sistemul imunitar psihologic este o serie de procese pe care creierul nostru le inițiază pentru a ne ajuta să dăm sens mediului advers în care ne-am putea afla, să atribuim un sens la ceea ce se întâmplă și, în cele din urmă, să găsim aspecte pozitive pentru viitor. Dacă nu reușim să obținem un loc de muncă pe care ni-l doream, de exemplu, creierul nostru ar putea să raționeze că intervievatorul a fost nepoliticos și părtinitor, prin urmare nu era rolul potrivit pentru noi. Sau, vom vorbi cu un prieten și vom căpăta o nouă perspectivă asupra beneficiilor jobului nostru existent.
Cum ne păcălim să fim nefericiți
Cercetările lui Gilbert și Wilson au descoperit că adesea supraestimăm cât de nefericiți vom fi după evenimente negative, deoarece sistemul nostru imunitar psihologic ne ajută să ne protejăm de efectele circumstanțelor dificile. „Subestimăm cât de repede se vor schimba sentimentele noastre, în parte pentru că ne subestimăm capacitatea de a le schimba”, a declarat odată Gilbert pentru revista Monitor on Psychology. „Acest lucru ne poate determina să luăm decizii care nu ne maximizează potențialul de satisfacție.”
Deoarece suntem atât de pricepuți în a interpreta ceea ce ni se întâmplă într-o lumină pozitivă, lipsa noastră de încredere în propria noastră rezistență ne determină să ne așteptăm în mod incorect ca emoțiile negative să dureze întotdeauna mai mult decât sentimentele noastre mai puțin intense. Dacă ne putem întări sistemul nostru imunitar psihologic, ar putea exista modalități prin care să ne putem baza mai bine pe noi înșine în momente dificile, precum și să ne simțim mai confortabil în asumarea riscurilor.
„Sistemul imunitar psihologic este un tampon incredibil împotriva stresului inevitabil al vieții”, spune autoarea și experta în reziliență Anne Grady. „Nu împiedică să ni se întâmple lucruri rele, dar dacă putem învăța să îl dezvoltăm, putem să ne punem creierul din nou sub control și să ne monitorizăm răspunsurile.”
Pentru a vă pregăti pentru următoarea dată când vă veți afla într-o situație dificilă, i-am întrebat pe experți despre practicile zilnice și sfaturile pe care oamenii le pot implementa pentru a se asigura că sistemul lor imunitar psihologic funcționează la maximum.
Treceți de la negativ la neutru
Creierul nostru are o prejudecată de negativitate, ceea ce înseamnă că ne concentrăm pe experiențele rele mai mult decât pe cele pozitive. „Acest lucru se datorează faptului că faptul de a fi atenți la pericol și la potențialele dificultăți ne ține la adăpost de rău”, spune Dr. Joseph Barker, psiholog clinician. „În timp ce, în termeni evolutivi, a fi mulțumiți pentru perioade îndelungate ne face mai predispuși la leneveală și mai puțin motivați să trecem la următorul obiectiv.”
Pentru a permite sistemului nostru imunitar psihologic să acționeze și să ne îndepărteze de această negativitate, în loc să ne simțim prinși în capcană, Grady sugerează „folosirea minții pentru a schimba creierul” și dezvoltarea unor obiceiuri la care să putem apela în situații stresante. „O tehnică este să schimbăm narațiunea pe care ne-o spunem nouă înșine, deoarece convingerile noastre pot fi foarte puternice în schimbarea mentalității noastre”, spune ea.
Acea zonă neutră ne poate ajuta să ne simțim relaxați și mai capabili să accesăm sistemul nervos parasimpatic, care este cunoscut sub numele de „modul nostru de odihnă și digerare” și care este activat atunci când corpul nostru nu se află în stare de luptă sau de fugă. Grady folosește mantre pentru a se deplasa în zona neutră și pentru a-și reaminti că poate face față furtunii. Ea plasează în jurul casei sale bilețele autocolante cu fraze precum „Este ceea ce este” pentru a se menține la pământ și menționează, de asemenea, importanța construirii unei liste de „semnale de siguranță” la care poate apela pentru a se liniști.
„Trebuie să găsești ceea ce funcționează pentru tine, apoi să creezi resurse pe care le poți accesa atunci când te afli în situații de stres accentuat”, spune ea. Printre acestea se poate număra și reamintirea aspectelor din viața ta pentru care să fii recunoscător, întrucât s-a demonstrat că practicarea recunoștinței reduce nivelul hormonului stresului, cortizolul, precum și amintirea altor evenimente dificile pe care le-ai depășit deja pentru a-ți evidenția rezistența existentă. S-a demonstrat, de asemenea, că respirația lungă și profundă reduce stresul și scade ritmul cardiac, permițându-ne să atingem acel punct neutru de calm.
Un alt aspect cheie al consolidării sistemului imunitar psihologic este să încercați să fiți în momentul prezent. „Trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce putem controla, mai degrabă decât să ne lăsăm prinși în rumegări și să ne lăsăm prinși în spirală. Una dintre cele mai bune modalități este prin exerciții de mindfulness”, spune Barker, pentru The Guardian.