Social

Și în Suedia a fost raportat primul caz de “variola maimuței”

Și în Suedia a fost raportat primul caz de “variola maimuței”
cdc.gov

Boala produsă de “variola maimuței” ia amploare

În Suedia a fost raportat un caz de “variola maimuței”, după ce alte cazuri au apărut în mai multe țări din Europa și America de Nord, citează stirileprotv.ro

Agenţia suedeză de Sănătate Publică, într-un comunicat, a anunţat: „Un caz de variola maimuţei a fost confirmat la o persoană din zona Stockholm”, au transmis Agerpres și AFP.

Reprezentanții instituţiei au explicat că persoana infectată “nu este grav bolnavă, însă a primit tratament”, precizând, totodată că nu se cunosc deocamdată date despre unde şi cum a avut loc infectarea.

În prezent, autoritatea, împreună cu centrele regionale pentru controlul infecţiilor, fac investigatii “pentru a afla dacă sunt mai multe cazuri în Suedia”.

Asa cum s-a precizat și în articolele anterioare pe infoactual.ro, respectiv în 08.05.2022 și 18.05.2022, “variola maimutei” se manifestă prin:  erupţii cutanate pe mâini şi pe faţă (asemănatoare varicelei),  dureri de mușchi, dureri de spate, febra, dureri de cap, ganglioni limfatici și stare generală de epuizare.

“Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă umflarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), în timp ce variola nu o face. Perioada de incubație (timpul de la infecție până la simptome) pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5-21 de zile. Boala durează de obicei 2-4 săptămâni. În Africa, s-a demonstrat că variola maimuțelor provoacă moartea la 1 din 10 persoane care contractează boala”, potrivit informatiilor preluate de pe cdc.gov

Agenţia Uniunii Europene pentru Boli şi Epidemii a transmis că “la începutul săptămânii viitoare”, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, potrivit stirileprotv.ro

Agenţia, care a precizat că “monitorizează situaţia îndeaproape”, recomandă “izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora”.

Care este situatia în lume referitoare la cazurile de “variola maimuței”

Încă de la începutul lunii Mai 2022, în Europa şi America de Nord, au fost depistate câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței , generând astfel temeri cu privire la răspândirea acestei boli.

În Marea Britanie, numărul total al persoanelor infectate cu acest virus, a ajuns miercuri seara (18.05.2022) la 9.

Tot miercuri, 18.05.2022:

  • Spania, Portugalia, Canada, au raportat la rândul lor că au detectat pe teritoriul lor prezenţa unor cazuri suspecte de variola maimuţei;
  • Într-un comunicat publicat de Departamentul de sănătate din Massachusetts, autoritatile din SUA, au anunţat detectarea pe teritoriul SUA a primului caz din acest an de “variola maimuţei” la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării). Este vorba de un adult care a călătorit recent în Canada

Pe parcursul anului 2021, statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria.

Într-un raport de urmărire a situaţiei din Marea Britanie, OMS a notat că varianta din Africa Occidentală are o mortalitate de 1%, în timp ce la varianta din Africa Centrală se ridică la 10%.

Această boală, care se transmite prin particule de salivă sau prin contact direct cu pielea sau prin obiecte contaminate, reprezintă un risc major pentru copii şi femei însărcinate, care pot transmite boala fătului, a avertizat Organizaţia cu sediul la Geneva.

De asemenea, OMS subliniază că vaccinul împotriva variolei convenţionale este destul de eficace împotriva acestei boli, considerată eradicată de acum 40 de ani, însă campaniile de vaccinare împotriva ei s-au încheiat în acea perioadă, astfel încât generaţiile mai tinere nu beneficiază de această protecţie, citeaza stirileprotv.ro

Cu toate că autorităţile in domeniu au transmis că boala nu este foarte contagioasă la om, creşterea numărului de focare aparente este destul de îngrijorătoare.