În România există foarte mulți oameni care închiriază locuințele. Proprietari de locuinţe sau chiriaşi, cu toții pot bebeficia de noile condiţii de plafonare a preţurilor la energie. Vestea bună este că în numele lor și chiriașii pot depune cererea. Unde, cum și alte amănunte, în continuare.
Și chiriaşii pot să beneficieze de preţ plafonat la energia electrică. Care sunt demersurile necesare în acest sens. VIDEO
Pentru a putea beneficia de tarifele de 68 sau 80 de bani pe kwh, chiriașii trebuie să încheie contracte pe numele lor, direct cu furnizorii. Primul pas legal fiind ca locuinţa închiriată să fie declarată, respectiv, înregistrată la ANAF.
Cu puțin timp în urmă, deputaţii au decis că proprietarii cu mai multe imobile vor beneficia de preţ plafonat la energie electrică doar pentru unul dintre acestea. Pentru restul, de la 1 ianuarie 2023, se va aplica preţul de facturare maximal, de un 1.30 lei.
Chiriaşii care doresc să beneficieze de preţul plafonat trebuie să semneze direct cu furnizorul de energie electrică un contract, în baza actului de închiriere.
Chiriaşii tineri, în special liceenii şi studenţii ar putea fi cei mai afectaţi, prefigurându-se o dublare a sumelor de plată, se arată într-un reportaj televizat.
Statistica arată că în România aproape 5% dintre români stau cu chirie, dar nu toţi au contracte de închiriere semnate cu proprietarul.
În altă ordine de idei, proprietarii care nu-și vor înregistra contractele de închiriere la ANAF, începând cu anul viitor, riscă sancțiuni. Mai mult aceștia nu-și vor putea trage la răspundere chiriașii pentru diferitele stricăciuni pe care le-ar provoca în imobilul închiriat. Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere la ANAF, pentru un imobil devine obligatorie începând cu anul viitor.
Avantaje și dezavantaje
Chiriașul nu este tocmai interesat să protesteze în cazul în care proprietarul nu încheie un contract în formă scrisă. Chiriașii se tem, mai ales că ar putea fi obligați să plătească o chirie mai mare. Ȋnsă, și acesta se poate expune unor abuzuri, precum evacuarea forțată ȋnainte de termenul agreat și fără preaviz.
De asemenea, fără un contract scris, poate fi impusă o majorare nejustificată, unilaterală a chiriei, dar și impunerea unor costuri despre care nu s-a discutat inițial, imputarea unor deficiențe preexistente ale spațiului, vizite neanunțate, chiar și sechestrarea sau însușirea bunurilor celui/celor care stau în gazdă.
Iar avantajul principal va fi acesta: plafonarea prețului la energie în nume propriu, dar pentru care este absolut necesară legalitatea spațiului de locuit.