Și Australia a anunţat că va cere călătorilor din China să prezinte teste negative pentru covid-19. Iar pe lângă teama justificată a propagării virusului pandemic, oficialii statului australian au mai dat o explicație în motivarea cerinței lor. Care este aceasta, în cele ce urmează.
Începând cu 5 ianuarie, și Australia impune călătorilor care vin din China să prezinte teste negative pentru covid-19. Există un motiv în plus
Australia a anunţat că va cere călătorilor din China să prezinte teste negative pentru pentru covid-19. Motivul suplimentar invocat de către oficialii australieni este „lipsa de informaţii complete” din partea Beijingului cu privire la valul de contaminări din statul chinez.
Măsura, care va intra în vigoare joi, 5 ianuarie 2023, este menită „să protejeze Australia de riscul de emergenţă a unor noi variante potenţiale” şi de „consecinţa situaţiei care evaluează rapid în China”, a declarat ministrul sănătăţii australian Mark Butler, citat de AFP.
„Această măsură este un răspuns la valul semnificativ de contaminări cu COVID-19 în China şi la potenţialul de apariţie de variante ale virusului în această ţară”, a explicat Butler. „Din fericire, în Australia avem acces la vaccinuri şi la tratamente şi beneficiem de o puternică imunitate a populaţiei”, a ținut să precizeze ministrul sănătății din Australia.
Cum stau australienii cu vaccinul. Actualmente, peste 97 la sută dintre adulţii australieni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19.
Ce se știe. La trei ani după apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China şi-a suspendat brusc, după valul de proteste stradale, la data de 7 decembrie 2022, politica sa draconică supranumită „zero COVID”. După ridicarea restricţiilor, spitalele chineze au fost copleşite de un număr tot mai mare de bolnavi de covid-19.
Numeroase ţări, printre care Franţa, Italia, Spania şi Regatul Unit, la unison cu Statele Unite sau Coreea de Sud, au decis săptămâna aceasta să impună un test covid-19 călătorilor care vin din China.
Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2023, a anunţat că liderii europeni se vor reuni miercuri, 4 ianuarie 2023, pentru a decide asupra unui răspuns comun.