Românii respectă mereu tradițiile. Multe persoane cunosc obiceiurile venite din bătrâni și fac tot posibilul pentru a le respecta. De asemenea, cetățenii sunt credincioși și celebrează în fiecare an sărbătorile creștine importante. Astăzi, 8 noiembrie, se sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavril. Astfel, ziua de azi vine cu multe tradiții și obiceiuri care trebuie respectate.
Este zi sărbătoare. Se celebrează Sfinții Mihail și Gavril. Astfel, milioane de români își celebrează ziua de nume. Este o zi cu veselie și voie bună, fiind în cinstea a doi mari sfinți.
Sfinții Mihail și Gavril
Credincioșii se pregătesc pentru o zi de sărbătoare și milioane de români își serbează ziua de nume. Se spune că cei doi mari sfinți, Mihail și Gavril, sunt conducătorii cetelor de îngeri. Aceștia sunt un simbol al divinității și protectorii oamenilor. Religia spune că ne călăuzesc de la naștere până la moarte.
Biserica ortodoxă îi celebrează odată pe an pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Cuvântul arhanghel semnifică „cel dintâi chemat dintre îngeri”. Îngerii sunt vestitorii pe pământ, cei care fac cunoscută voia lui Dumnezeu.
Superstiții din popor
Există multe superstiții sau obiceiuri legate de această zi sfântă. Arhanghelul Mihail este considerat în folclorul religios românesc o figură importantă și sacră. El poartă cheile cerului și se luptă vitejește cu diavolul. Se spune că acest sfânt veghează asupra celor bolnavi. Acesta stă la capul lor dacă le este destinat să moară. Sau la picioarele acestora dacă trebuie să lupte și să trăiască.
În folclor, de multe ori acesta este portretizat alături de Sfântul Ilie. Care se spune că are rolul de chema ploaia sau grindina și a proteja omenirea de boli.
Obiceiuri românești
Se spune că arhanghelii veghează asupra oamenilor de la naștere până la moarte. Și se roagă la Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Aceste taine erau spuse din moși strămoși, fiind frecvente în Bucovina. Potrivit credinței comune, arhanghelii purifică oamenii, pentru a arde păcatele acumulate din patimile firești ale oamenilor. De asemenea, aceștia asista la Judecata de apoi.
La munte, fermierii obișnuiau să pregătească o turtă mare din făină de porumb în această zi. Cunoscută sub numele de „turta arieților”, arieții fiind berbecii. În zonele montane, Arhanghelii sunt considerați protectorii animalelor. Astfel, turta era aruncată în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie. Se credea că toate oile vor avea miei la primăvară dacă turta va cădea cu fața în sus.
Trei zile de sărbătoare
Potrivit calendarului religios, 8, 9 și 10 noiembrie sunt cele trei zile dedicate cinstirii Sfinților Mihail și Gavril. Se obișnuiește să se ardă lumânări în cinstea Sfinților Mihail și Gabriel atât pentru cei vii, cât și pentru cei decedați. De asemenea, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gabriel se obișnuiește să se dea de pomană pentru membrii din familie decedați, conform Observator .