Actual

Sfaturi de siguranță la căldură extremă pentru adulții în vârstă

Sfaturi de siguranță la căldură extremă pentru adulții în vârstă

Pe măsură ce adulții în vârstă îmbătrânesc, capacitatea lor de a-și regla temperatura corpului devine din ce în ce mai dificilă, mai ales în lunile fierbinți de vară. Căldura poate avea un impact semnificativ și rapid asupra lor – și se poate întâmpla chiar în câteva minute. Un expert de la Baylor College of Medicine oferă sfaturi pentru adulții în vârstă pentru a evita urgențele legate de căldură.

Sfaturi de siguranță la căldură extremă pentru adulții în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru nu își mai auto-reglează temperatura la fel de bine ca atunci când eram mai tineri”, a spus dr. Angela Catic, profesor asistent la Roy M. and Phyllis Gough Huffington Center on Aging la Baylor.

„Acest lucru se datorează modificărilor fiziologice, problemelor medicale și medicamentelor prescrise, care pot interfera cu reglarea temperaturii corpului nostru și pot preveni transpirația – cea care ne ajută să ne răcim”.

Catic a spus că la temperaturi ridicate, cea mai sigură opțiune este ca adulții în vârstă să stea într-un spațiu interior, cu aer condiționat. Dacă locuința lor nu are aer condiționat, ar trebui să viziteze casa unui prieten sau membru al familiei sau un loc public, cum ar fi o bibliotecă, o biserică sau un adăpost termic. Pentru a menține locuința cât mai răcoroasă, folosiți ventilatoare, țineți jaluzelele și perdelele trase și evitați să porniți aragazul sau alte aparate care radiază căldură.

Adulții în vârstă pot prezenta simptome diferite pentru diferite boli legate de căldură, inclusiv insolație sau epuizare prin căldură. În caz de insolație, aceștia pot avea pielea înroșită, ritm cardiac rapid, dureri de cap, letargie și pot chiar leșina. Epuizarea termică poate aduce transpirație abundentă sau deficitară, crampe musculare, slăbiciune, senzație de frig sau umezeală la atingere, amețeli, dureri de cap, greață și vărsături. Dacă știți că aveți probleme legate de căldură:

Mergeți cât mai repede într-o zonă mai răcoroasă;

Hidratați-vă cu lichide fără cofeină, în mod ideal apă, sucuri sau lichide limpezi;

Scoateți orice îmbrăcăminte grea;

Spălați-vă cu apă rece sau puneți cârpe reci pe frunte, încheieturi și glezne pentru a vă păstra temperatura corporală rece.

„Dacă temperatura lor este ridicată, aceasta este o mare îngrijorare. Dacă se simt foarte rău ( slăbiți, amețiți, au dureri de cap, greață sau vărsături), sunați la 112 și solicitați imediat asistență medicală”, a spus Catic.

Când soarele este la cel mai înalt punct, evitați să fiți în aer liber. Dacă adulții în vârstă sunt, în general, sănătoși și doresc să-și continue activitățile în aer liber, trebuie să se asigure că o fac dimineața devreme sau seara târziu, când soarele începe să apună. Asigurați-vă că petreceți doar câteva minute afară și încercați să reduceți timpul în aer liber până când starea căldurii se îmbunătățește. Pregătiți-vă pentru căldură hidratându-vă și purtând haine potrivite:

Beți multe lichide

Purtați haine largi, aerisite, de culoare deschisă

Purtați o pălărie lată care permite aerului să pătrundă pentru a vă răcori