Petronela Rotar este specialist în psihologie și dezvoltare personală, precum și creator de conținut. Profilul său de Facebook are peste 123.000 de urmăritori. Membra Colegiului Psihologilor a vorbit despre importanța primilor ani de viață, ba chiar și a primelor luni. Conform studiilor ei, chiar perioada pe care copilul și-o amintește cel mai puțin la maturitate este cea care-l ajută cel mai mult să-și cristalizeze personalitatea.
„Nu ne naștem cu o viziune optimistă sau pesimistă asupra vieții. Nu ne naștem anxioși, temători față de ea, nu ne naștem crezând că viața e grea și lumea rea. Toate astea apar în relație cu mama sau în lipsa relației cu mama”, a declarat Petronela Rotar, pe pagina sa oficială. Ea a explicat faptul că bebelușul trece prin mai multe stadii ale dezvoltării cognitive. Nicio etapă nu trebuie neglijată pentru ca cel mic să-și poată îndeplini potențialul și să construiești o relație cât mai bună cu el.
„Aici, în perioada preverbală, de unde avem zero amintiri, este incubatorul viitoarei noastre personalități, al felului în care ne vom raporta la lume și la viață”, explică Petronela Rotar.
Psihologia începutului de viață
Toate mamele trebuie să știe că felul în care se raportează la bebelușul lor este crucial pentru tipul de atașament pe care el îl va dezvolta mai târziu în viață. Altfel spus, mamele influențează indirect modul în care copilul va lega relații, indiferent dacă amoroase sau de altă natură, în momentul în care devine autonom, conform precizărilor psihologului.
„Dacă mama e o mamă echilibrată emoțional și va avea grijă să împlinească aceste nevoi ale mele de copil abia sosit în lume, mă va hrăni și schimba la timp, va fi conectată la mine și la emoțiile mele și va ști să mă liniștească în distress, ce voi integra foarte devreme este că viața, lumea asta este un loc preponderent plăcut, binevoitor, în care nevoile mele sunt cel mai adesea împlinite, unde simt iubire și susținere în brațele mamei, unde sunt primit cu bucurie și acceptare”, a explicat psihologul, popularizând teoria atașamentului printre persoanele care o urmăresc postare de postare. Declarațiile ei au fost preluate de platforma de parentaj Parenting 2.0.
Pericolele unei mame instabile
Recomandarea Petronelei Rotar este de a asigura un mediu cât mai confortabil copilului. Dacă mama se confruntă cu probleme dificile în viața personală sau profesională, acest lucru va afecta și dezvoltarea personalității copilului.
„Dacă, în schimb, mama mea nu e echilibrată emoțional, e nefericită, depresivă, anxioasă, poate într-o relație abuzivă, nu se poate conecta la mine fiindcă e distrasă de propriile drame și probleme, mă lasă să plâng când mi-e foame sau sete, fiindcă poate medicul i-a zis să mă dreseze să mănânc la ore fixe, mă lasă să plâng singur în pat până adorm, nu mă ia în brațe că mă-nvăț, deși locul meu de bebeluș acolo e, în brațele mamei, ce voi învăța foarte devreme despre viață și lumea asta e că e un loc înspăimîntător, în care nevoile mele nu contează, unde trebuie să mă descurc singur cu emoții copleșitoare pe care sistemul meu nervos nu le poate regla de unul singur fiindcă nu are încă această capacitate, în care nu mă simt iubit, important, dorit, în care simt des frică, anxietate, singurătate, rușine. Relația mea cu viața nu va fi una de curgere, îmi va fi greu să văd frumosul din oameni și din lume”, a explicat psihologul.