Sezonul rece vine cu o schimbare mai bruscă a temperaturii. Astfel, corpul nostru trebuie să se obișnuiască la noile condiții. Astfel, acest proces de adaptarea poate veni la pachet cu scăderea imunității. În acest fel, suntem mai la predispuși la a contacta diferite boli sau viruși.
Odată cu scăderea temperaturilor, apar faimoasele răceli de sezon. Dar, acestea pot fi mult mai ușor de suportat cu o imunitate puternică. Unele persoane pot chiar să scapă fără răceli în perioada de frig. Medicul nutriționist, Vlad Roșca, a explicat cum putem să ne creștem imunitatea și să ne pregătim organismul pentru sezonul rece.
Imunitatea în sezonul rece
Pentru a trece cu bine de sezonul rece, avem nevoie de o imunitate puternică. Potrivit medicilor, există metode prin care ne putem forma acest metabolism de fier. Doctorul nutriționist Vlad Roșca explică ce ar trebui să facem în această perioadă. Potrivit spuselor acestuia, imunitatea nu poate crește pe bază de medicamentație. Fie că vorbim de pastile din plante naturale sau cele sintetice.
„Acesta e primul mit pe care trebuie să îl clarificăm. Imunitatea este de două feluri: înnăscută și dobândită, aceste împărțindu-se fiecare în alte două categorii fiecare. Medicamentele nu intra în niciuna dintre ele, cu excepția vaccinurilor.” a explicat medicul.
Alimentația potrivită
Conform experților, un factor extrem de important, care poate avea efecte imediate la nivelul imunității, este alimentația. Dacă oferim corpului alimentele potrivite, de care are nevoie, ne putem crește imunitatea pentru sezonul de iarnă. Fiecare dintre noi deține o anume imunitate din naștere. Medicul explică că rolul nostru este de a crește aceste capacități de apărare ale corpului. Prin alimentație, nu prin suplimente sau medicamente.
„Așadar, trebuie să ne orientăm în alt sens când vine vorba de imunitate, alt sens decât medicația. Imunitatea se naște încă dinainte să ne naștem, sună a clișeu. Totuși ne naștem cu o anume imunitate de la mamă și continuăm să o dezvoltam prin expunerea la mediu.” a spus Vlad Roșca.
Flora microbiană și imunitatea
Potrivit medicului, flora microbiană din stomac servește drept „sediu” al imunității umane. Aceasta este sursa legăturii dintre imunitate și alimentație. De asemenea, imunitatea este puternică dacă există echilibru între bacteriile „bune” și „rele” din intestin. Dezechilibrele sunt cele care reduc imunitatea și cresc probabilitatea de îmbolnăvire.
„Alimentele bogate în culturi bacteriene vii precum murăturile, iaurtul, chefirul sunt cele care ne vor echilibra microbionul. Acestea sunt «soldații» angrenați în «armata» noastră imunitară. Ca orice vietate, și aceste culturi vii trebuie să se hrănească pentru a trăi. Acest proces este realizat de fibre și aici recomand un consum de 35 grame fibre pe zi.” a explicat medicul.
Alimente bogate în fibre
Alimentația corespunzătoare poate oferi corpului toate elementele de care are nevoie pentru a lupta cu virușii. Pentru a hrăni aceste bacterii bune care ne cresc imunitatea, avem nevoie de alimente bogate în fibre.
„Printre alimentele bogate în fibre se numără avocado, verdețurile, ovăzul, migdalele, fasolea verde, fasolea roșie etc. Concluzionăm faptul că pentru o imunitate satisfacătoare avem nevoie de un microbiom sănătos care se datorează unei alimentații corespunzătoare.” a spus Vlad Roșca, conform Adevărul .