Lifestyle

Sfatul medicului. Ce boli poți lua din apa mării sau a piscinei?

Sfatul medicului. Ce boli poți lua din apa mării sau a piscinei?

Minivacanța de Sfânta Maria a dus o mulțime de români pe malul mării și la marginea piscinelor. Dar un lucru care trebuie avut în vedere de toți cei care merg în vacanță să se îmbăieze în apele sărate sau în cele cu clor este riscul crescut de inflamații.

Există mai multe situații în care contactul cu aceste tipuri de apă vă poate îmbolnăvi grav, fiind necesar ajutor de specialitate. Iar cea mai frecventă afecțiune în această situație este otita – în aparență banală, dar vinovată de extrem de multe neplăceri.

Care sunt cele mai mari riscuri

Lăsată netratată, otita de piscină, care se formează adesea din cauza dopurilor de ceară și a contactului cu bacteriile și fungii din apă, poate să ducă inclusiv la scăderea acuității auditive.

,,Otita de piscină poate provoca disconfort şi durere de ureche, uneori extrem de intensă şi care apare mai ales la atingere, cu roşeaţă şi îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzaţia de ureche înfundată, secreţii din ureche şi reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea şi febră şi umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. Infecţia micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală şi se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar şi cu ureche înfundată, secreţii. Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul şi deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului şi chiar cu durere”, a transmis Covaci Anca, medic primar specializat în domeniul ORL.

Dat fiind nivelul de primejdie, medicul recomandă ca cei care merg în vacanță să se protejeze prin mai multe metode, în special dacă știu că au o sensibilitate:

,,Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteţi apela la unele personalizate, realizate de către audioprotezişti. Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieşirea din apă, soluţii dezinfectante şi cu efect desicant, precum alcoolul boricat. Cel mai important, după fiecare şedinţă de înot, asiguraţi-vă că vă uscaţi urechile cu atenţie folosind o cârpă moale/colţul de la prosop sau şerveţele de hârtie. Înclinaţi-vă capul pe o parte şi trageţi uşor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, a declarat aceasta, conform HotNews.

Este crescut și riscul de infecții urinare; posibile sunt și enterocolitele în aceste situații. Dacă simțiți orice fel de neregulă persistentă, adresați-vă medicului.