Lifestyle

Sfatul medicilor. Cum poți avea parte de un somn odihnitor și liniștit

Somn, sursa foto wearskypro.com
sursa foto wearskypro.com

Odihna este extrem de importantă. Un somn bun ne poate da energia pentru a duce la capăt toate lucrurile pe care le avea de făcut în acea zi. De asemenea, lipsa odihnei ne poate accentua starea de stres, de epuizare. Astfel, suntem afectați atât la nivel personal, cât și profesional. Un somn odihnitor te poate ajuta la menținerea sănătății creierului. Dar și a întregului corp.

Pentru a nu ne priva de anumite beneficii pe care trebuie să le oferim corpului, trebuie să dormim bine. Acest lucru poate fi extrem de dificil. Mai ales pentru anumite persoane care se confruntă cu afecțiune precum insomnia. Medicul Vlad Ciurea, care este un cunoscut neurochirurg, ne explică care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a avea un somn bun.

Cum poți avea parte de un somn odihnitor

Sunt anumiți pași pe care trebuie să-i urmăm în fiecare seară pentru a avea parte de un somn sănătos. Mai exact, lucrurile pe care le facem pe parcursul zilei și chiar în apropierea orei de culcare ne influențează. Lipsa somnului poate avea un efect distrugător pentru organism. Așa că un somn odihnitor ne poate scăpa de mai multe vizite la doctor. Întotdeauna, sănătatea este pe primul plan .

Cu toate acestea, pentru ca somnul să fie ca la carte, trebuie respectate câteva reguli înainte de culcare. Prima are legătură cu ecranele și expunerea la lumina albastră. Care ne poate aduce multe efecte negative. Fie că este vorba de televizoare, laptopuri sau telefoane.

Expunerea la ecrane

Expunerea la ecrane poate dăuna foarte mult procesului de odihnă. Citirea câtorva pagini dintr-o carte ajută la înlocuirea acestor obiceiuri nesănătoase. De asemenea, este un antrenament excelent care îmbunătățește și calitatea somnului. Medicul susține că face acest lucru chiar înainte de culcare de ani de zile. Rezultatele sunt, de asemenea, uluitoare.

„Fac tot posibilul ca la 21.45 să opresc televizorul, să iau o carte frumoasă, de călătorii, de aventuri, de poveste, cu geamurile cât mai deschise şi să încerc să dorm. Şi se poate. Fără somnifere şi fără alte lucruri. Se poate, se poate, se poate” a explicat medicul.

Ora de trezire

Expertul a evidențiat faptul că ora de trezire are un efect la nivelul calității somnului. Dacă ne culcăm târziu, vom pierde orele importante în care creierul se reface. De asemenea, ne vom trezi foarte târziu și chiar mai obosiți. Dacă încercăm să setăm o oră de trezire mai de dimineață, vom reuși să ne formăm o rutină de culcare la o ora rezonabilă. În plus, stresul telefonului trebuie să dispară ușor-ușor.

„Dimineaţa, ora de trezire la mine este 5.30. Iar dacă mergeţi într-o vacanţă, faceţi tot posibilul să lăsaţi telefoanele, mailuri, să lăsaţi toate aceste suprasolicitări care vin din afară şi care vă conturbă creierul. O solicitare, de exemplu de la serviciu, într-o insulă grecească, îţi conturbă tot şi tot nu o rezolvi, şi ţi-ai stricat vacanţa respectivă” a explicat medicul, conform Adevarul .