Lifestyle

Sfat nutriționist! „Mâncați împreună cu copiii voștri, vorbiți cu ei, încercați să-i cunoașteți”

Sfat nutriționist! „Mâncați împreună cu copiii voștri, vorbiți cu ei, încercați să-i cunoașteți”

Sfat nutriționist! „Mâncați împreună cu copiii voștri, vorbiți cu ei, încercați să-i cunoașteți”. Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic crede că, în această perioadă tulbure, există și părți pozitive pentru calitatea vieții noastre. Bilic crede că gătitul acasă  îmbunătățește și relațiile dintre oameni, nu doar sănătatea. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Mihaela Bilic a vorbit pe larg despre gătitul în casă.

„Dacă tot stăm acasă, gătim acasă și mâncăm tot acasă. A circulat pe internet un filmuleț al publicației The Sun, care era extrem de amuzant prin dramatismul lui: o fetiță de 4-5 anișori plângea cu sughițuri la auzul veștii că toate restaurantele și fast-food-urile ei preferate, erau închise. Năucitor era că mama își exprima părerea de rău în legatură cu faptul că fetița trebuia să mănânce ceea ce gătea ea acasă, lucru care o făcea pe cea mică să plângă și mai tare”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

„Orice preparat gătit în casă este mai echilibrat decât produsele ambalate”

„Poate că nu ne-am gândit la acest aspect apărut ca urmare a izolării la domiciliu, însă eu cred că e un mare beneficiu. Faptul că stăm acasă ne poate „împrieteni” cu gătitul, avem dintr-o dată timp și disponibilitate pentru activități pe care înainte le pierdeam din vedere. Orice preparat gătit în casă este mai echilibrat decât produsele ambalate sau semipreparate, măcar datorită faptului că are o cantitate de grăsime/zahăr/sare mult mai mică. Apoi ai avantajul că știi ce ai pus în oală/cratiță și pornind de la ingrediente simple nu poate rezulta decât o mâncare sănătoasă.

Dincolo de gătit, pregătirea și servirea mesei împreună cu familia nu face decât să aducă o normalitate în comportamentul alimentar și în percepția mâncării. Oralitatea noastră are nevoie să fie satisfăcută și nu doar mâncatul/mestecatul face asta, ci și vorbitul. Deci a lua masa împreună cu ceilalți este un avantaj, conversația ne ajută să mâncăm mai puțin și să ne săturăm mai repede”, a mai scris nutriționistul.

„Poate că a fost nevoie de un virus ca să stăm cu toții împreună la masă”

„Nu știu câți dintre copiii erau obișnuiți să ia masa împreună cu părinții lor, însă știu cu siguranță că acum nu mai există nicio scuză pentru ca asta să nu se întâmple. Mâncați împreună cu copiii voștri, vorbiți cu ei, încercați să-i cunoașteți, acordați-le atenție și înțelegere. În orice lucru rău există și o parte bună… Poate că a fost nevoie de un virus ca să stăm cu toții împreună la masă. Uitați de produsele ambalate ronțăite în fața unui ecran și profitați de prezența celorlalți, e mai important CINE e în jurul mesei, decât CE e pe masă!”, a fost îndemnul Mihaelei Bilic.