Actual

Sfârșit tragic pentru un medic renumit de la Floreasca. L-au hăituit înscenându-i o fraudă judiciară până a murit

Sfârșit tragic pentru un medic renumit de la Floreasca. L-au hăituit înscenându-i o fraudă judiciară până a murit
Arhivă

O anchetă jurnalistică a scos la iveală cazul unui renumit medic ortoped de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, care s-a stins din viață măcinat de o mare nedreptate: a fost condamnat în urma unei înscenări judiciare.

Cu o lună înainte să împlinească 55 de ani, dr. Ion Barbu de la Spitalul Floreasca a murit. Înainte cu câteva zile, Curtea de Apel îl achitase definitiv într-un proces în care a fost judecat pentru luare de mită, fapt ce i-a distrus sănătatea.

Lumea Justiției” prezintă cazul medicului ortoped Ion Barbu. Un afacerist i-a înscenat o luare de mită, sperând să-și ușureze situația într-un dosar penal unde era denunțător: „Inițiativa contactării inculpatului, spre a-i remite banii, i-a aparținut exclusiv denunțătorului, conform unui plan conceput cu poliția, fără că inculpatul să fi știut, fără vreo proba că ar fi pretins banii”, se arată în decizia CAB.

Medicul Ion Barbu a fost condamnat pe fond, în mai 2019, la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar în februarie 2022, Curtea de Apel București l-a achitat definitiv. Din nefericire, în martie, la câteva zile după primirea minutei CAB, ortopedul a decedat din cauza unui cancer pancreatic apărut în timpul celor peste doi ani de proces, a declarat pentru „Lumea Justiției” avocatul George Tache, apărătorul doctorului Ion Barbu. Apărătorul susține că Barbu a fost foarte afectat de ceea ce i se întâmplă: atât de proces, cât și de faptul că propriii lui colegi, medici de la Floreasca, au început să-l privească suspicios din cauza dosarului penal.

Tragicul telefon fără fir

Totul a început la 14 august 2017, în gospodăria omului de afaceri Vasile Creiță de lângă Urziceni, când Ion Roșu (un om angajat de Creiță pentru diverse lucrări) a alunecat pe iarbă și și-a fracturat piciorul. Transportat în aceeași zi la Spitalul Floreasca din București, Roșu a fost operat de urgență de către medicul Ion Barbu, care, în plus, i-a montat un fixator extern pe piciorul supus intervenției chirurgicale. Vasile Creiță i-a dat prima oară medicului 1.500 de lei în acea noapte, apoi 1.000 de lei în dată de 26 septembrie 2017.

Iar aici lucrurile s-au complicat: în aceeași noapte, dar înainte de operație, afaceristul a făcut un denunț la Secția 1 Poliție din București, susținând că doctorul i-ar fi cerut acei bani. În realitate, totul a fost un telefon fără fir, o confuzie, după cum a stabilit definitiv Curtea de Apel București. Cel care i-a spus familiei Roșu că medicul ar fi trebuit să primească 2.500 de lei a fost un bărbat întâlnit în spital, despre care rudele pacientului au considerat că era medic rezident și care le-a spus că, în cazul în care nu-l vor mitui pe Ion Barbu, există riscul că lui Ion Roșu să-i fie amputat piciorul.

Medicul Ion Barbu nu a primit niciun ban pentru intervenția chirurgicală

CAB a decis că ortopedul Ion Barbu nu a condiționat actul medical de primirea vreunei sume, dovadă că l-a operat de urgență pe bolnav, omul de afaceri Vasile Creiță ajungând la spital abia câteva ore mai târziu cu prima tranșă de 1.500 de lei. În plus, Barbu i-a montat pacientului un fixator extern – un dispozitiv foarte performant, după cum a recunoscut alt medic, Gheorghe-Ion Popescu, șeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul Floreasca. Este foarte important de subliniat că acel fixator extern îi aparținea lui Ion Barbu, care îl comandase din SUA, spitalul neavând dispozitivul în dotare și neputându-l achiziționa.

În realitate, singurii bani pe care aparținătorii pacientului i-au scos din buzunar au fost 250 de lei, necesari pentru cumpărarea altui dispozitiv medical (lavaj pulsatil) inexistent în dotarea spitalului. Totuși, banii i-au fost dați nu medicului, ci magazinului de specialitate, pe baza de factură.

Denunțătorul a vrut să-și ușureze situația din alt dosar penal

La sfatul polițiștilor de la Secția 1 a Capitalei, afaceristul a înregistrat cu telefonul discuțiile purtate cu medicul la înmânarea atât a primei tranșe, de 1.500 de lei, cât și a celei de-a două, de 1.000 de lei.

Curtea de Apel București a descoperit că Vasile Creiță a formulat denunțul împotriva lui Ion Barbu cu speranța de a-și înlesni situația din altă cauza penală unde apărea numele antreprenorului, însă nu ca suspect ori inculpat, ci tot în calitate de denunțător (împotriva unor foști parteneri de afaceri).

De altfel, una dintre fiicele pacientului operat de Barbu a declarat la CAB că acțiunea lui Creiță împotriva medicului ortoped i-a lăsat impresia că antreprenorul a făcut o înscenare, crezând că astfel familia Roșu nu va ridica în instanță pretenții pentru despăgubiri din partea afaceristului pentru accidentul care l-a băgat în spital pe Ion Roșu.

Pentru ce a primit medicul Barbu banii

Doctorul ortoped Ion Barbu a primit cei 2.500 de lei de la Vasile Creiță, însă nu pentru operație (nici măcar ca „recunoștință” după intervenția chirurgicală), ci considerând că acei bani i se cuvin în semn de chirie pentru folosirea fixatorului extern – un dispozitiv performant, aflat în proprietatea personală a medicului, care îl cumpărase din Statele Unite ale Americii. Faptul a fost recunoscut de către Barbu însuși. Iar medicul a primit suma numai după insistențele denuntatorului Vasile Creiță, a mai stabilit Curtea de Apel București.