Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitor al Bucureștilor. Cine a fost acest cuvios părinte. Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care a fost guvernatorul oraşului grec Salonic în secolul al IV-lea şi care a murit ca martir la Bucureşti.
Cine a fost Sf. Dimitrie cel Nou? Considerat ocrotitorul Bucureștiului, Sfântul Dimitrie cel Nou este celebrat în fiecare an pe data de 27 octombrie. Acest cuvios părinte a trăit în vremea drept-credincioşilor împăraţi româno-bulgari şi era dintr-un sat care se numeşte Basarabov, sat aşezat pe marginea apei Lomului.
Sf. Dimitrie cel Nou a fost păstor de vite în satul lui, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul Basarabov şi s-a sălăşluit mai întâi într-o peşteră din apropierea acestui sat, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul peşterii.
Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitor al Bucureștilor. Cine a fost acest cuvios părinte
Dar cine poate spune ostenelile, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea şi prin care s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni? EI şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu.
Nimeni n-a ştiut de trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Dimitrie. Moaştele Sfântului au fost scoase la lumină în chip minunat, prin lucrare dumnezeiască. După ce vestea descoperirii s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov pentru a se închina sfintelor sale moaşte şi a cere Sfântului Dimitrie ajutor şi mijlocire în faţa lui Dumnezeu, potrivit doxologia.ro.
Există mai multe tradiţii şi obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.
Dacă vrei să îți meargă bine tot anul, nu trebuie să faceți treabă prin casă, faceți curățenie, nu trebuie să spălați. Astăzi, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul persoanelor dragi pe care le-au pierdut.
În unele zone ale țării, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele persoanelor care au murit fără lumină. Fiecare mormânt este împodobit cu flori de toamnă. De Sfântul Dimitrie cel Nou, credincioșii oferă bătrânilor singuri și neajutoraţi mere sau struguri, nuci şi miere. În plus, Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou ar trebui să fie pusă pe masa de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru pe care să îl cheme Dumitru. Acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în casele credincioșilor.
Bucureștenii trebuie să știe că se continuă pelerinajul la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, în condiţii speciale, impusde starea de alertă, după cum precizează Remus Rădulescu.
La pelerinajul de pe Dealul Patriarhiei pot participa doar credincioşi domiciliaţi în Bucureşti, care formează un singur rând de persoane, cu distanţa de un metru şi jumătate între ele. Trotuarul pe care se află culoarul ce duce la moaşte este marcat cu semne care să-i orienteze pe pelerini în păstrarea distanţei. Raclele cu moaşte sunt acoperite cu un geam transparent, dezinfectat de voluntari după fiecare închinător.
Pelerinilor le este oferit dezinfectant pentru igienizarea mâinilor. Anul acesta, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constanţin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie, din Patrimoniul Catedralei Patriarhale, la închinare au fost aşezate şi moaştele Sfântelui Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, aduse de la Biserica Sf. Stelian Lucaci din Bucureşti.
La slujba de astăzi, oficiată în aer liber pe Dealul Patriarhiei, vor putea asista maxim 200 de credincioşi, potrivit RRA.