Lifestyle

„Sfântul Andrei cel blând” reunește familiile și dă startul festivalurilor de iarnă

„Sfântul Andrei cel blând” reunește familiile și dă startul festivalurilor de iarnă
telegraph.co.uk

Ziua de 30 noiembrie este una specială pentru români, întrucât Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor.

Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat cel care a creștinat poporul român. Și nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sfântul Andrei pentru români

La noi, Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul neamului românesc după ce, potrivit tradiției, acesta a ajuns pe teritoriile locuite acum de români și a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu.

FOTO adevarul.ro

Se spune că Sfântul Andrei a stat o perioadă într-o peșteră situată la marginea satului Ion Corvin din județul Constanța. De aceea, în fiecare an, în data de 30 noiembrie, mii de credincioși merg în pelerinaj, pentru a se ruga, la mănăstirea construită  lângă peșteră.

În apropierea peşterii se află Izvorul Sfântului Apostol Andrei. Iar, potrivit unei legende, în acel loc nu era apă, iar când a ajuns aici, Apostolul Andrei ar fi lovit cu toiagul în stâncă și astfel a luat naștere izvorul.

Peștera Sfântului Andrei, primul lăcaș de cult creștin din România

Peștera Sfântului Andrei a fost descoperită în anul 1918 de către fostul teolog și avocat Jean Dinu, care a curățat peștera (fiind invadată de buruieni) și a construit un mic corp de chilii, citează stirileprotv.ro.

FOTO crestinortodox.ro

De asemenea, potrivit Bisericii Ortodoxe Române, Peștera Sfântului Andrei este primul lăcaș de cult creștin din România.

Ziua de 30 noiembrie a fost instituită ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, în urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României.

În noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii”

Hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare în noaptea de Sfântul Andrei, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei, noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc.

Astfel, „Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Prin urmare, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.

Se spune că în această noapte (29-30 noiembrie), spiritele celor morţi (adică strigoii), care din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo, devin periculoase, distrugătoare, aducând nefericire, calamităţi, boli.

Sărbătoarea Sfântului Andrei la scoțieni

Răspândiți peste tot în lume, scoțienii se pregătesc să-și sărbătorească Sfântul patron, respectiv pe Sfântul Andrei.

Ziua Sfântului Andrei, cunoscută și sub numele de „Andermas” sau „Sărbătoarea Sfântului Andrei”, este ziua națională oficială a Scoției, care comemorează discipolul Noului Testament în creștinism, fiind sărbătorită de peste o mie de ani.

Această zi națională reunește scoțienii și familiile lor pentru a sărbători cultura scoțiană cu o varietate de evenimente, similar cu Ziua Sf. Patrick din Irlanda sau Ziua Sf. David din Țara Galilor.

 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei

Întotdeauna, ziua Sfântului Andrei cade pe 30 noiembrie , iar anul acesta (în 2022), aceasta va fi  într-o zi de miercuri . În această zi, Scoția își sărbătorește Sfântul Patron, Apostolul Andrei, iar steagul Saltire va fi arborat de pe toate clădirile guvernului scoțian.

Dar cine este Sfântul Andrei

Sfântul Andrei, potrivit învățăturilor creștine, a fost unul dintre cei 12 ucenici ai lui Isus Hristos, iar Ziua Sfântului Andrei este sărbătoarea anuală a Scoției, dedicată moștenirii sale.

Conform Bibliei, Andrei l-a prezentat lui Iisus pe Petru, fratele său, care este considerat în mod tradițional primul papă al Bisericii Romano-Catolice.

Dar, cu toate acestea, Andrei avea să întâmpine o soartă tragică ca martir pentru credințele sale, deoarece romanii au decretat ca el să fie crucificat. Și totuși, apostolul nu a crezut că este „vrednic” să moară în același mod ca Isus.

Prin urmare, Andrei a fost crucificat pe o cruce pe data de 30 noiembrie 60 d.Hr., iar această cruce în formă de X este simbolul drapelului Saltire al Scoției, care comemorează ultima sa zi.

Sfântul Andrei, până în anul 1320, a fost în cele din urmă recunoscut drept patronul Scoției, după semnarea Declarației de la Arbroath, care se referă la el ca „Sfântul Andrei blând”, care va fi „patronul pentru totdeauna” al Scoției, titlu păstrat până în prezent.

Cum sărbătoresc scoțienii ziua Sfântului Andrei

Acest eveniment este sărbătorit de scoțieni  cu:

  • ceilidhs (muzică și dans tradițional),
  • parade
  • mâncăruri scoțiene precum haggis, neeps și tatties.

Această sărbătoare este semnificativă și în alte țări cu legături scoțiene în lume, cum ar fi Barbados, care marchează Ziua Națională a Independenței, împreună cu Ziua Sfântului Andrei.

Cum a devenit Sfântul Andrei legat de Scoția

Potrivit legendei, legăturile Sfântului Andrei cu Scoția provin de la regele Oengus I, care a construit o mănăstire în orașul Fife Kinrymont după ce moaștele sfântului (se spune că ar include un dinte, rotula, braț și os deget) au fost aduse la orașul din Grecia in secolul al VIII-lea.

Fife Kinrymont a devenit un centru major de pelerinaj și mai târziu a fost redenumit St Andrews, unde se află acum celebra universitate scoțiană.

Se spune că Sfântul Andrei a fost numit sfântul patron al Scoției după ce descendentul regelui, Oengus II, s-a rugat lui Sfântul Andrei în ajunul unei bătălii cruciale împotriva războinicilor englezi din Northumberland, la aproximativ 20 de mile est de Edinburgh.

Ziua Sfântului Andrei, sărbătoare bancară în Scoția

În mod oficial, în anul 2006, ziua Sfântului Andrei a fost recunoscută ca sărbătoare bancară de către guvernul scoțian. Dar, cu toate acestea, rămâne la latitudinea instituțiilor dacă doresc sau nu aibă activitateîn data de 30 noiembrie.

Dacă ziua de 30 noiembrie cade într-un weekend, atunci sărbătoarea bancară este mutată în următoarea zi de luni sau vineri.

Sărbătorirea Sfântului Andrei în lume

În afară de Scoția, pentru care Sfântul Andrei este patron, multe alte țări, orașe, insule și alte regiuni l-au adoptat ca sfânt, după cum urmează:

  • Barbados,
  • Cipru,
  • Grecia,
  • România,
  • Rusia,
  • Ucraina ,
  • Spania (Tenerife),
  • Italia (Amalfi).

De asemenea, se pare că Sfântul Andrei este, sfântul Ordinului Ciulinului, care se află printre cele mai înalte grade de cavalerism de pe Planetă, scrie scotsman.com.

Redacția Infoactual urează La mulți ani! tuturor celor care poartă numele de Andrei și Andreea.