Social

Sezonul virozelor a început în plină forță. Asistăm la ”cel mai mare val de bronșite din ultimii 10 ani”, spune dr. Mihai Craiu

bronsite viroze respiratorii copii
Copilul.ro

Zeci de copii din întreaga țară au ajuns, după weekend, în camerele de gardă ale spitalelor așteptând să fie consultați de medicii specialiști pediatri. Tuse, nas înfundat și chiar febră, acestea au fost cele mai multe cazuri, după cum au anunțat reprezentanții spitalelor.

Sezonul virozelor a început în plină forță. Asistăm la ”cel mai mare val de bronșite din ultimii 10 ani”, spune dr. Mihai Craiu

Este sezonul virozelor respiratorii, dar simptomele au apărut brusc și au luat prin surprindere părinții și bunicii, care nu au putut să-i trateze pe mulți copii acasă, motiv pentru care au apelat la medicii de specialitate, mergând la camerele de gardă ale spitalelor.

Și medicul Mihai Craiu, un mare specialist în domeniu, a confirmat că este sezonul bronșitelor.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, dr. Mihai Craiu spune că anul acesta ne vom confrunta cu unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani.

Iată care este opinia medicului specialist, care se declară îngrijorat de numeroasele cazuri de boli virale, după cum le numește domnia sa.

”Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc.

Las’ că e bine acum. Când un val de bronșite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC, în imaginea de mai jos. Curba verde, cu buline, este anul acesta. A început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt”.

Și imaginea grafică vorbește de la sine.

Grafic postat de dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook

Ca să înțelegem ce este acum în România, trebuie mai întâi să știm cum stau lucrurile în lume, iar dincolo de țara noastră, nu este deloc bine și o arată chiar imaginea de mai sus. Și mai mult decât atât, reputatul medic român aduce și studii de ultimă oră din diferite state și ajunge la concluzia următoare:

”Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie… Și nu e numai Franța… Si în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a început.”

Și pentru că sfatul medicului este deosebit de important, îl vom reda și noi în cele ce urmează.

Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple, spune medicul Craiu. Și acestea sunt următoarele:

  1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
  3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
  5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
  6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.

La finalul sfaturilor din pagina specializată ”Spitalul Virtual pentru Copii”, dr. Mihai Craiu a dorit sănătate tuturor copiilor și familiilor lor.