În fiecare an prin Casa de Asigurări de Sănătate în sistemul medical românesc ajung 10 miliarde de euro, însă, cu mici excepții unitățile spitalicești din țară sunt mai degrabă muzee decât spitale.
De exemplu, în ultimii doi ani la spitalul Urziceni nu s-a mai născut vreun copil, deși, la secția de nou-născuți sunt 20 de paturi goale, situație valabilă și în cazul spitalului din Țăndărei.
Zece miliarde de euro ajung în sitemul medical românesc
Un cadru medical din spitalul Urziceni câștigă lunar între 15.000 și 20.000 de lei, în timp ce o asistentă medicală obține și ea din drepturi salariale 5.0„00 de lei. În ceea ce îi privește pe pacienți, aceștia se pot considera norocoși dacă sunt înregistrați în baza de date.
Medicul vine îi consultă, după care solicită o ambulanță care să-i transporte la o altă unitate. Din păcate, cazul din Urziceni nu este unic, zeci de spitale din țară nu acordă asistență medicală, ba mai mult, precizează alephnews, decontează servicii false pentru a întreține aproximativ 200 de angajați care nu prestează niciun serviciu.
Banii din sistemul medical românesc sunt direcționați către spitale unde pacienții sunt înregistrați și trimiși spre alte unități medicale. În cursul acestui an dar și în 2022, la spitalul din Urziceni nu s-a născut niciun copil, potrivit datelor puse la dispoziție de Casa Județeană de Asigurări Ialomița, care de altfel, nu a semnat niciun ordin decontare pentru această unitate medicală, cu toate că la secția de ginecologie sunt 20 de paturi, un medic și două asistente. Aceeași situație o întâlnim și la spitalul din Țăndărei.
Servicii medicale doar pe hârtie
Reamintim că săptămâna trecută o femeie a fost nevoită să nască pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni asistată doar de medicii de pe ambulanță chemați de angajații unității, cu toate că, după cum am precizat, unitatea medicală are cel puțin în mod teoretic un medic de gardă, și chiar un ginecolog.
Autoritățile sunt la zi cu aceste informații, ba mai mult, Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisie de Sănătate din Camera Deputaților a precizat pentru Ziarul Financiar, practicile folosite de managerii spitalelor pentru a deconta serviciile de asistență medicală.
„În multe spitale din România nu se face asistenţă medicală, ci Casa decontează servicii fictive pentru a întreţine 170-200 de angajaţi în spitale care nu fac servicii medicale. Există şi o responsabilitate a Casei de Asigurări. De ce finanţează un spital care nu face servicii medicale sau face unele fictive?
Din informaţiile pe care le am, Casa de Sănătate plăteşte în foarte multe locuri foi, nu servicii reale pentru pacienţi., a spus pentru ZF deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.