Social

Serul anti-COVID de la AstraZeneca a îmbolnăvit oameni! Despre câte cazuri vorbesc specialiștii

AstraZeneca

Vaccinarea anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca a dat la iveală cazuri de tromboză. Vestea bună este că riscurile luate în considerare de către autoritățile sanitare nu au fost atât de grave.
Un studiu recent realizat de specialiști a evidențiat cazuri de tromboză, însă problemele de sănătate apărute nu au fost grave.

„După o primă doză a vaccinului AstraZeneca există un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie decât după o primă doză (a vaccinului Pfizer/BioNTech)”, se arată în studiul pe scară largă, publicat în British Medical Journal (BMJ), citat de Le Figaro.
Trombocitopenia înseamnă formarea unui cheag de sânge în artere care poate avea consecințe fatale uneori.

S-a zvonit mult pe această temă, însă oficialii au spus că nu sunt motive de îngrijorare

Încă de la începutul anului 2021, când a început campania de vaccinare anti-COVID au existat zvonuri conform cărora ar exista o legătură între vaccinurile cu vectori virali, AstraZeneca și Johnson & Johnson, și apariția acestor afecțiuni ale sângelui.
Conform sursei citate, noul studiul BMJ, ce se bazează exclusiv pe date medicale de la milioane de pacienți din mai multe țări europene și din Statele Unite, a confirmat faptul că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul AstraZeneca.

Este important de menționat faptul că frecvența lor rămâne foarte scăzută, mai precis de 862 de cazuri la peste un milion de persoane vaccinate.
Specialiștii au precizat că acest risc ar fi mai mare numai după prima doză, iar după doza doi nu există nicio diferență între vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/BioNTech.

Au fost preferate pentru imunizare cele cu ARN mesager

De asemenea, și la vaccinul Johnson & Johnson unele datele aratau un risc crescut, însă cercetătorii nu au putut trage o concluzie definitivă.

„Riscurile ar trebui să fie luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare și în dezvoltarea de vaccinuri”, se arată în studiu.
De la începutul campaniei de vaccinare, serurile produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost privite cu reticență, fiind preferate cele cu ARN mesager Pfizer/BioNTech și Moderna în țările europene. În SUA însă, AstraZeneca nu a fost niciodată aprobat.
Tot studiul BMJ mai scoate la iveală faptul că toate vaccinurile anti-Covid sunt sigure și eficiente, însă există o frecvență „extrem de rară” a trombocitopeniei.

Câte doze cu ser au expirat în România

În România, la începutul acestui an au fost distruse aproximativ un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, medicul militar Valeriu Gheroghiță, a ținut să menționeze că acestea nu au putut să fie returnate către distribuitor.
„O altă parte din dozele se vaccin se regăsesc în Direcțiile de Sănătate Publică. Ele trebuie scoase din stoc și date pentru distrugere. Deci nu vor fi returnate către distribuitor. Avem recepționate un total de 4.478.000 de doze. Au fost administrate 852.356 de doze și distribuite în total, plus ce a intrat în mecanismul de revânzare sau de donație, 3.300.000 de doze, din care sunt aceste 917.000 care au ieșit din perioada de valabilitate”, a spus Valeriu Gheorghiță.