Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, învinovăţeşte Occidentul că derulează o „politică criminală” în Balcani, în special în Bosnia-Herţegovina şi Kosovo. Liderul diplomaţiei ruse declară că Occidentul vrea „să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”. Ieri, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru au refuzat să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian pentru o vizită în Serbia.
Serghei Lavrov şi-a anulat vizita în Serbia şi face acuzaţii: Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază NATO
„Este vorba într-adevăr de o politică criminală în Balcani”, a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publică din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei.
Serghei Lavrov şi-a anulat deplasarea în Serbia. Avionul acestuia nu a primit dreptul de a folosi spaţiul aerian a trei ţări Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru
O vizită pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar fi trebuit să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, relatează bbc.com. Interdicţia cu privire la folosirea spaţiului aerian este o consecinţă a ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.
Serghei Lavrov trebuia să efectueze o vizită în Serbia, la Belgrad, cu înalţi reprezentanţi ai administraţiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik, conform EFE, preluată de Agerpres. După părerea lui Lavrov, Occidentul ar avea de gând să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”.
De asemenea, liderul diplomaţiei ruse califică drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt. Ministrul rus de Externe consideră că numirea lui Schimdt s-a făcut „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”.
„Occidentul vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”, a declarat el.
De la încheierea războiului intercomunitar care s-a soldat cu 100.000 de morţi între 1992 şi 1995, Bosnia-Herţegovina a fost divizată în două entităţi, Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, legate de un guvern central slab. Blocajul politic a barat începerea reformelor necesare pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană, în vreme ce autorităţile sârbo-bosniace au comunicat că vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani şi croaţi.
Lavrov este de părere că singurul care respectă convenţia de pace de la Dayton este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, blamat de Occident pentru planurile sale secesioniste.
Lavrov: Uniunea Europeană îndeamnă Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul
Mai mult decât atât, Lavrov a mai afirmat că Uniunea Europeană îndeamnă Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în anul 2013 sub patronajul UE, „aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015”. Ministrul rus de Externe a accentuat faptul că Rusia „va sprijini în mod absolut” abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo.
Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singura ţară europeană care nu s-a alăturat măsurilor restrictive împotriva Rusiei ca urmare a invaziei dezlănţuite de această ţară în Ucraina şi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei pe Bătrânul Continent.