În cursul zilei de duminică, 29 mai 2022, agenția rusă de stat RIA Novosti, a transmis un mesaj conform căruia Rusia a fost de acord să continue să aprovizioneze Serbia cu gaze naturale în mod neîntrerupt.
Această informare a venit în contextul în care, tot duminică, 29 mai 2022, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.
Agenția rusă de stat RIA Novosti a relatat următoarele: „Putin și Vucic au confirmat dorința atât a Rusiei, cât și a Serbiei de a consolida parteneriatul lor strategic pe baza tradiționalelor legături apropiate între popoarele celor două țări”.
Cât de mult depinde Serbia de gazele din Rusia?
Reaminitim că Serbia nu face parte din NATO și UE. De asemenea, această țară este aproape integral dependentă de gazul rusesc, iar armata sa menține legături cu armata rusă.
Autoritățile sârbe refuză să introducă sancțiuni împotriva Moscovei, deși Belgradul a sprijinit două rezoluții ONU prin care a fost condamnată invazia Rusiei în Ucraina.
Totodată, Kremlinul susține și opoziția pe care o manifestă Serbia față de independența Kosovo, blocându-i, astfel, accesul la ONU.
În contextul invaziei ruse în Ucraina, mai multe națiuni europene s-au angajat să renunțe la petrolul și gazele rusești
Recent, pentru a reduce consumul de petrol și gaze rusești, Comisia Europeană a prezentat un plan de 210 miliarde de euro. De asemenea, Bruxelles-ul a propus un al șaselea pachet de sancțiuni, care cuprinde și un embargo care vizează petrolul rusesc, însă valul de măsuri este blocat de Ungaria, deocamdată.
Cum vrea Vladimir Putin să plătească țările „neprietenoase” pentru gazul rusesc?
În contextul actual, al conflictului cu Occidentul, președintele rus,Vladimir Putin a anunțat că țările „neprietenoase” vor trebui să plătească livrările de gaze în ruble. Iar această insistență a Rusiei în ceea ce privește plata în ruble a fost denunțată, de către liderii UE, drept „șantaj”.
Deja, se cunoaște faptul că Rusia a închis “robinetul” pentru Bulgaria, Polonia și Finlanda.