Luna septembrie este o lună plină pentru Elena Udrea, întrucât se vor relua seria proceselor prin care încearcă să scape de decizia de condamnare la 6 ani de închisoare, precum și înfățișările în celelalte două cauze pe care le mai are în justiție: Dosarul campaniei din 2009 și Dosarul Hidroelectrica. În cazul lui Rudel Obreja, Tribunalul Ilfov a redactat motivarea deciziei din 22 iulie 2022, prin care i-a admis sportivului cererea de întrerupere a executării pedepsei pentru 3 luni, astfel că fostul președinte al FRB va trebui să reitereze solicitarea înainte de 22 octombrie.
Septembrie şi octombrie, două luni încărcate pentru Elena Udrea şi o singură speranţă de libertate
Elena Udrea are în lunile septembrie și octombrie o „agenda” încărcată, fie cu procesele în care a primit pedepse nedefinitive, fie cu termene în căile extraordinare de atac.
Fostul ministru al Turismului este așteptată să apară prin videoconferință la Curtea de Apel București, pe data de 6 septembrie, în Dosarul Hidroelectrica, în care este judecată pe fond după ce ar fi primit 3 milioane de euro de la afaceristul Bogdan Buzăianu.
Două zile mai târziu, pe data de 8 septembrie, Elena Udrea va fi citată în Penitenciarul Târgșor pentru a participa la Înalta Curte în Dosarul campaniei din 2009, în care a primit deja pe fond o condamnare de 7 ani de închisoare.
Tot la ICCJ, pe data de 12 septembrie, Elena Udrea are o contestație în anulare, la care dacă va participa se va putea întâlni cu Radu Mazăre și cu Sorin Strutinsky, care au și ei câte o asemenea contestație în Dosarul Polaris.
Pe 22 septembrie, Elena Udrea are o excepție de neconstituționalitate pe rolul Curții de Apel București, iar pe data de 23 septembrie, fostul ministru al Turismului va fi citată la ICCJ pentru o contestație la executare.
Alte trei asemenea contestații la executare formulate de Elena Udrea se vor judeca pe datele de 10, 18 și 19 octombrie la Înalta Curte.
Tribunalul Ilfov a publicat motivarea prin care i-a admis lui Rudel Obreja cererea de întrerupere a executării pedepsei
Rudel Obreja este în continuare internat în spital, unde urmează un tratament împotriva cancerului, iar instanța care i-a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei a dat publicității motivarea deciziei de eliberare temporară din penitenciar, pe o perioadă de 3 luni, acesta fiind condamnat la 5 ani de închisoare alături de Elena Udrea în Dosarul Gala Bute.
Tribunalul Ilfov a redactat motivarea deciziei din 22 iulie 2022, prin care i-a admis lui Rudel Obreja cererea de întrerupere a executării pedepsei pentru 3 luni, astfel că fostul președinte al FRB va trebui să reitereze solicitarea înainte de 22 octombrie.
Rudel Obreja suferă de afecțiuni grave. Instanţa admite că nu se poate trata în cadrul reţelei sanitare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor
Din conținutul motivării reiese că Rudel Obreja suferă de afecțiuni grave, pe care instanța le enumeră așa cum sunt ele trecute în raportul de expertiză medicală.
„Din probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine că se impune cu necesitate întreruperea executării pedepsei închisorii pentru a da condamnatului posibilitatea reală de a beneficia de tratamentul complex de strictă specialitate, oncologic, absolut necesar pentru redresarea stării sale de sănătate şi pentru a preîntâmpina, astfel, producerea unor consecinţe ireversibile şi de mare gravitate asupra integrităţii sale fizice”, se arată în documentul citat.
Instanţa a constatat că potrivit raportului de expertiză medico-legală din 22.07.2022, întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Rudel Obreja prezintă diagnosticul următor:
Neoplasm de pancreas corporeal-caudal biopsiat, cu metastaze hepatice diagnosticate imagistic (CT torace + abdomen cu substanţă de contrast – 22.06.2022 ). Sindrom hipoanabolic.
Hipertensiune arterială grad III risc înalt. Regurgitare mitrală uşoară organică.
Litiază biliară.
Discopatie vertebrală toraco-lombară. Scolioză dextroconcavă uşoară coloana toraco-lombară.
Tulburare mixtă anxios-depresivă.
Comisia care a întocmit raportul de expertiză medico-legală mai învederează că patologia gravă neoplazică pe care o prezintă petentul Obreja Rudel, cu prognostic sever, cu continuare de evoluţie loco regională şi la distanţă, impune pentru supravieţuire un tratament complex, de strictă specialitate, oncologic precum şi supraveghere medicală permanentă, care nu se pot realiza în cadrul reţelei sanitare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ci numai prin internare în clinici de profil, aparţinând Ministerului Sănătăţii.
„Prin prisma afecţiunii grave, oncologice, cu impact asupra fondului imunitar şi a comorbidităţilor pe care le prezintă petentul; se creează permanent premisele unor decompensări ale echilibrului biologic, tratabile numai în mediul spitalicesc, încât, este oportun ca îngrijirile medicale să nu fie realizate în stare de detenţie”, se mai arată în documentul citat.