Votarea are loc în timp ce armata ucraineană respinge trupele Kremlinului.
Separatiștii din Donbasul ucrainean vor organiza votare privind aderarea la Rusia
Separatiștii susținuți de Rusia în așa-numitele Republica Populară Luhansk (LPR) și Republica Populară Donețk (DPR) vor organiza referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Rusia, a anunțat marți agenția rusă de știri de stat TASS.
Anterior, parlamentele separatiste susținute de Rusia din aceste regiuni au adoptat legi care permit desfășurarea unui astfel de vot.
Ca răspuns, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a scris pe Twitter: „Referendumurile false nu vor schimba nimic… Ucraina are tot dreptul de a-și elibera teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”.
Demersurile au loc în timp ce forțele ucrainene ripostează împotriva trupelor rusești din estul țării. Forțele ucrainene au intrat în orașul strategic estic Izyum în urmă cu 10 zile, la scurt timp după ce au început o nouă ofensivă spre est prin regiunea Harkov.
Tot marți, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și acum șef al Consiliului de Securitate al acesteia, a declarat că susține încorporarea regiunilor Luhansk și Donețk în Rusia. Oficialii din regiunea Kherson din sudul țării, aflată sub control rusesc, au cerut, de asemenea, marți, organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia.
Într-o postare pe Telegram, Volodymyr Saldo, șeful numit de Rusia la Kherson, a declarat că speră ca regiunea să devină „o parte a Rusiei, un subiect cu drepturi depline al unei țări unite”, a relatat Reuters.
Partea controlată de Rusia din regiunea ucraineană Zaporizhzhia ar putea organiza un referendum pentru a se alătura Rusiei în zilele următoare, a relatat Reuters, citând agenția de știri RIA Novosti.
Separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu forțele ucrainene din 2014 în regiunile Luhansk și Donețk, care alcătuiesc zona industrială cheie a Donbasului, iar recunoașterea de către Rusia a autoproclamatelor republici populare de acolo a precedat invazia sa la scară largă în februarie.
Donbasul a devenit apoi principala țintă a ofensivei progresive a Rusiei, după ce Moscova nu a reușit să preia controlul asupra Kievului, la începutul războiului.