Am auzit foarte mulți oameni care au povestit că nu s-au simțit bine după vaccinul covid-19, având diferite forme de neplăceri de la cele fizice până la cele psihologice, legate de buna dispoziție. Un NOU studiu vine să facă lumină și ne liniștește spunând că este ”ok” indiferent ce senzații am fi avut sau mai avem, încă.
Senzația de indispoziție după vaccinul Covid-19 este „un semn bun”, se arată într-un NOU studiu
Dacă v-ați simțit rău după vaccinarea Covid-19, acest lucru ar putea fi un „semn bun”, spun cercetătorii. Noul studiu a găsit o legătură între efectele secundare post-vaccinale și un răspuns imunitar mai ridicat.
Cercetătorii de la Universitatea din Vermont și de la Universitatea din Boston, spun că efectele secundare, inclusiv oboseala și o temperatură ridicată, ar putea indica faptul că vaccinul a fost eficient.
Pentru studiu, care a fost publicat vineri, echipa de cercetători a folosit date din sondaje și probe de sânge de la 928 de adulți americani, care aveau o vârstă medie de 65 de ani, apoi a analizat relația dintre simptomele post-vaccinare raportate de ei înșiși și răspunsurile anticorpilor.
În februarie 2021, pacienții au fost invitați să completeze un chestionar despre istoricul lor de vaccinare cu Covid, cam în același timp cu momentul în care au dat probe de sânge uscat pentru studiu.
Pentru a participa cu succes la studiu, respondenții trebuiau să fi primit cea mai recentă injecție cu două săptămâni înainte de trimiterea probelor de sânge.
Toți participanții la studiu fuseseră vaccinați cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna Covid-19, ambele folosind tehnologia ARNm pentru a declanșa un răspuns imunitar, informează Fortune.
Studiul a constatat că aproape jumătate dintre participanți au raportat că au avut „simptome sistemice”, care includ febră, frisoane, greață, vărsături, dureri de cap sau oboseală, indispoziție (trecerea bruscă de la o stare de bucurie, la una situată la polul opus, de tristețe), după oricare dintre dozele de vaccin.
Alte 12% au declarat că au avut simptome locale, cum ar fi o durere de braț sau o erupție cutanată în apropierea locului de injectare, în timp ce 40% nu au raportat niciun efect secundar. Simptomele asociate cu vaccinarea au fost prezente mai ales la femeile mai tinere, la infecția anterioară cu Covid și la vaccinul Moderna.
Printre cei care au prezentat efecte secundare după ce au fost vaccinați, s-a constatat că 99 la sută au avut un răspuns de anticorpi la imunizare, comparativ cu 98 la sută din grupul de asimptomatici.
Studiul a remarcat că aproape toți participanții au prezentat un „răspuns pozitiv al anticorpilor” la vaccinuri, dar a precizat că, „cu toate acestea, simptomele sistemice au rămas asociate cu un răspuns mai mare al anticorpilor în modelele ajustate cu multivariabile”.