Social

Seniorii se vor bucura de două majorări ale pensiilor în 2025. Ce acte sunt necesare

seniorii sursa foto: playtech.ro pensionari
sursa foto: arhiva companiei

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, vine cu vești bune pentru seniorii din România. În 2025, un milion de pensionari vor beneficia de două majorări ale pensiei.

Cei care vor recalcularea pensiei trebuie să aducă la dosar adeverințe cu veniturile obținute anterior.

Prima majorare a pensiilor are loc în ianuarie

Prima majorare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Pensiile vor crește cu minimum 10,4%. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că procentul ar putea depăși chiar 12%. Majorarea medie va fi de aproximativ 335 de lei.

Prima etapă de recalculare s-a încheiat pe 1 septembrie 2024. De atunci, patru milioane de pensionari au primit, în medie, o creștere de 650 de lei.

A doua recalculare va viza seniorii ieșiți din câmpul muncii înainte de 2001.

„Până în luna februarie 2025, toți pensionarii aflați în plată la data de 1 septembrie vor primi o nouă decizie de recalculare prin care vor fi recunoscute aceste drepturi cu caracter nepermanent. Nu trebuie să mai facă nimic, e prevăzut în lege. Timp de șase luni de zile de la intrarea legii în vigoare, noi trebuie sa le emitem pensionarilor o nouă decizie de pensionare prin care le recunoaștem aceste sporuri cu caracter nepermanent”, a declarat președintele Casei de Pensii.

Ce acte sunt necesare

Pensionarii trebuie să depună o adeverință până pe 1 martie 2025. Documentul trebuie să arate că au avut venituri suplimentare ocazionale. Actele se depun la Casa de Pensii.

„Suntem în procesul de primire a adeverințelor. O mare parte din pensionari au deja aceste adeverințe. Aceste adeverințe cu caracter nepermanent, atunci nu le-am luat în calcul acum da. Noi am creat acest drept. Dacă s-a contribuit la buget trebuie luate în calcul. Vom avea încă o recalculare, sub un milion. Avem termen 6 luni de zile să facem această recalculare cu aceste adeverințe. Trebuie să recalculam din oficiu, avem acesta obligație legală. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar în parte. Cei care doresc să completeze cu alte adeverințe sunt bineveniți la casele teritoriale de pensii”, a transmis Baciu.

Românii care trebuie să aducă această adeverință includ angajați din minerit, metalurgie, siderurgie, construcții și industria auto.

Veniturile suplimentare ocazionale se referă la diverse beneficii. Printre acestea se numără primele, sporurile de noapte și bonusurile de sărbători. Se mai includ condițiile de muncă în izolare, muncile grele și vacanțele, conform romaniatv.net.