Guvernul a inițiat un proiect de lege prin care anumite pensii de serviciu să sufere modificări. Amendamentele aduse de coaliția de guvernare au fost votate astăzi în Senat, cu 79 de voturi „pentru” și 37 „împotrivă”. Șase categorii de pensionari vor primi mai puțini bani lună de lună, în momentul în care amendamentele vor intra în vigoare.
Motivul invocat de executiv pentru avansarea acestui proiect legislativ este acela că „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.
Cum se schimbă situația
În documentul legislativ se arată următoarele: „conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.
PSD și PNL au căzut de acord asupra mai multor amendamente. În primul rând, magistrații din CSM nu mai beneficiază de pensie de serviciu după completarea unui singur mandat. De asemenea, se aplică un impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiei de serviciu, iar militarilor li se taie cinci dintre sporuri. De asemenea, pensiile speciale se indexează cu rata medie anuală a inflației, se mai arată într-o știre publicată de Antena 3 CNN.
Reacțiile opoziției
Deși reformarea sistemului de pensii este o necesitate, inclusiv pentru accesarea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), puterea și opoziția au abordări foarte diferite în legătură cu ceea ce reprezintă această serie de reforme. Astfel, partidul de opoziție USR a protestat în fața Senatului. Formațiunea politică s-a declarat „împotriva menținerii sistemului de pensii speciale”, pe care consideră că ar trebui să îl elimine întru totul.
Termenul-limită până la care putea fi schimbat acest sistem de venituri, care, conform Guvernului, favoriza anumite categorii socio-profesionale în detrimentul altora, este de 31 martie. După îndelungi amânări ale acestui subiect, el a ajuns pe ordinea de zi astăzi, 29 martie 2023, unde majoritatea a decis ca amendamentele propuse de coaliția de guvernare să devină lege.