Senatul a adoptat modificări la legea achizițiilor publice care vor permite administrațiilor locale să implementeze mai ușor proiectele de infrastructură publică. Modificarea cuprinde şi un amendament admis la comisiile de specialitate, care prevede dublarea pragurilor pentru achiziţiile publice directe de la 450.000 la 900.000 pentru lucrări şi de la 135.000 la 270.000 de lei pentru bunuri şi servicii.
Senatul a adoptat modificări la legea achizițiilor publice. Pragurile pentru achiziţii au fost dublate
„Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”, prevede amendamentul admis la comisiile juridică şi economică, care au adoptat un raport comun de admitere.
Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, PNL şi UDMR, mai prevede, potrivit unui alt amendament admis, menţinerea Curţii de Conturi în mecanismul de control. S-au înregistrat 60 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 20 de abţineri. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.
După cum se ştie, în România, cea mai dificilă fază a unui proiect de infrastructură este faza achizițiilor, urmată aproape întotdeauna de contestații interminabile, care lungesc termenele de implementare cu luni sau chiar ani de zile.
„Nu sunt puține cazurile în care primăriile se află în situația de a pierde finanțările nerambursabile pentru că expiră termenele acordate de finanțator și lucrările nu sunt gata pentru că licitațiile au durat 2-3 ori mai mult decât era prognozat.
Situația este și mai dură în cazul primăriilor din mediul rural, care nu au nici specialiști suficienți în achiziții publice, care să se ocupe de aceste cazuri”, a declarat Sorin Ioan Bumb, senator PNL de Alba, unul dintre iniţiatori.
În cazul achizițiilor de bunuri sau servicii, se dublează pragul până la care se pot face achiziții directe.
„Astfel, față de prevederile aflate acum în vigoare, noile praguri până la care se pot face achiziții directe şi termenul acordat ofertanților/candidaților pentru transmiterea de documente justificative care a fost stabilit la cel mult 15 zile lucrătoare, în funcție de complexitatea solicitării”, a mai declarat Bumb, adăugând că „praguri au fost discutate și agreate și cu reprezentanții instituțiilor abilitate ale statului, inclusiv cu cei ai Curții de Conturi, căutând o formă de bun simț, care să țină cont de realitățile economiei românești și ale mediului de afaceri de la noi”.