Lifestyle

Senatorul Vlad Pufu: România are nevoie de o lege penală revizuită privind incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor

Senatorul Vlad Pufu: România are nevoie de o lege penală revizuită privind incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor
Foto: Facebook Vlad Mircea Pufu

Am asistat neputincioși, anul acesta, cum vegetații întregi și chiar păduri au ars în mai toate orașele României, uneori, din cauza tradiției polulare de a da foc la miriște. Și în 99 la sută dintre cazuri, faptele au rămas nepedepsite și munca pompierilor români exploatată la maximum, în timp ce noi, privitorii, am rămas cu sperietura. Așa că inițiativa de astăzi din Parlamentul României a senatorului Vlad Pufu, este una mai mult decât justificată și binevenită.

Senatorul Vlad Pufu: România are nevoie de o lege penală revizuită privind incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor

Incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor trebuie să fie încadrată ca faptă penală, a spus miercuri, 14 septembrie 2022, senatorul Vlad Mircea Pufu, în plenul Parlamentului.

Țara noastră chiar are nevoie de o astfel de reglementare legislativă, pentru că unii oameni nu țin cont decât de faptul că așa au fost învățați din tată-n fiu, din moși strămoși.

Arderea miriștii – un obicei  de care trebuie să ne despărțim,” scrie pe pagina Inspectoratului pentru Protecția Mediului, unde se face o amplă analiză în acest sens, motivând ce înseamnă pentru mediu arderea naturii.

Dar se vede că nu era de ajuns, să scriem, să dăm amenzi, chiar dacă acestea sunt usturătoare. Persoanele fizice, dar și firmele care dau foc vegetației uscate după cum îi taie capul, fără a avea aprobările necesare, vor primi amenzi usturătoare. Acestea pleacă de la 7.500 de lei și pot ajunge până la 100.000 de lei.

O inițiativă oportună

Și cu toate acestea, oamenii continuă încă să dea foc la câmpurile și terenurile lor după bunul plac, neținând cont de nimeni și de nimic.

Așa că ideea senatorului Pufu, pe care o redăm, în continuare, în totalitatea ei (exprimă succint realitatea), este una mai mult decât necesară:

”A trecut de Senat și este deja în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților! Cu 99 de voturi pentru și 7 împotrivă, proiectul de lege inițiat de mine împreună cu colegul meu deputat Gabriel Avramescu prin care propunem pedepse mai mari pentru cei care incendiază intenționat dealurile și câmpiile țării își urmează cursul.

Nu sunt în general de principiul extinderii și aplicării sancțiunilor penale cu orice preț. Am considerat întotdeauna că acolo unde bunul mers al lucrurilor se poate face prin educație, e foarte bine și e un câștig pentru societate, în general. Dar primăvara și toamna am ajuns să privim ca la un tablou din vremea năvălirilor barbare, în care se cosesc terenurile cu bricheta. Costurile acestui gest sunt uriașe – pagube materiale, victime umane, floră și faună distruse.

Iar acolo unde omul nu înțelege de cuvânt, e cazul să înțeleagă măcar că pot fi consecințe grele. Am propus înăsprirea pedepselor pentru cei ce se fac responsabili de astfel de fapte. Am pus sub incidența pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, fără posibilitatea aplicării amenzii, fapte care acum sunt pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 1 an și am extins aplicarea acestor sancțiuni indiferent dacă sunt comise în arii protejate sau nu.

În plus, prin această inițiativă am extins sfera personalului din instituțiile care pot constata săvârșirea infracțiunilor și care trebuie să aducă faptele la cunoștința organului de urmărire penală competent.

Poate că doar prin coerciție acest obicei barbar, care s-a dovedit că duce la multe pagube materiale și victime umane, nu va dispărea în totalitate, dar crește capacitatea de descurajare și creează contextul unor anchete care să identifice făptașii.

Votul final va fi dat în Camera Deputaților, care este cameră decizională.”

Arderea miriștilor este complet interzisă în România. Există o singură excepție. Este permisă doar atunci când se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, dar și aici în parametrii bine stabiliți de lege.