Semnificația Zilei Regalității, sărbătorită la 10 Mai. În fiecare an, în România, la 10 mai este marcată Ziua Regalității, legiferată de Camera Deputaților, în aprilie 2015. Evenimentele ce marcau în trecut importanța acestei zile nu vor mai avea loc în acest an din cauza stării de urgență în care se află țara noastră.
Semnificația Zilei Regalității
10 Mai este cunoscută ca find Ziua Regalității și a fost Ziua Națională a României în perioada 1866-1947. Prima semnificație a zilei de 10 Mai este legată de intrarea în București a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, din anul 1866. Începea atunci cea mai lungă domnie, de 48 de ani.
Un an mai târziu, în 1897, Senatul României vota Proclamația de Independență față de Imperiul Otoman. Războiul de Independență a beneficiat de contribuția decisivă a trupelor române. Data de 10 mai este legată de evenimentele ce au condus către definitivarea statului modern român.
Anul acesta, Casa Regală anunță anularea evenimentelor dedicată sărbătorii. Dinu Zamfirescu, membru științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului, a participat la manifestările legate de Ziua Regalității până în anul 1947 și își amintește.
Dinu Zamfirescu: „Zece Mai ne-o fi de-a pururi/ Sfântă zi, căci ea ne-a dat/ Domn puternic țării noastre/ Libertate și Regat”. Eram în corul liceului și îl cântam, erau defilări care se făceau de armată, eram copil. Țin minte când era Carol al II-ea, l-am și văzut, el era un maniac al uniformelor, fiecare regiment avea uniformă și era spectacol, și ultima dată mi-aduc aminte din 1943.