Actual Lifestyle

Semnal de alarmă: Riscurile de securitate pentru Moldova sunt în creștere. Ce explicații are președintele Moldovei

Semnal de alarmă: Riscurile de securitate pentru Moldova sunt în creștere. Ce explicații are președintele Moldovei
EVZ

Duminică, la Chișinău au avut loc proteste de mare amploare, pe fondul creșterii prețului la gaze și inflației galopante cu care se confruntă țara acum. Greutățile sunt accentuate de pro rușii care i-au scos pe oameni în stradă organizat, care, spre deosebire de populația locală, au propriile interese, obscure și ascunse de ochii omului simplu, de rând. Pe acest fundal s-a reunit și Consiliul de securitate al țării, unde a fost prezentă și Maia Sandu, șeful statului. Care este punctul de vedere al președintelui Republicii Moldova, în cele ce urmează.

Semnal de alarmă: Riscurile de securitate pentru Moldova sunt în creștere. Ce explicații are președintele Moldovei

Actualmente, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova dă semne evidente de îngrijorare. Riscurile de securitate pentru Moldova sunt în creștere. Afirmațiile președintei Maia Sandu au fost lansate imediat după ce a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Despre protestele de de anvergură din stradă, unde protestatarii îi cer demisia, Maia Sandu a răspuns, citată de DW: „Demisia mi-o cer hoții și marii corupți – cei care nu vor ca noi să ducem la bun sfârșit reforma justiției, iar ei să ajungă să răspundă și să întoarcă banii furați. Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine în justiție și că-i vom vedea pe cei corupți la închisoare. Și asta o să facem.”

Președintele Maia Sandu a subliniat că sectoarele de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice urmează a fi consolidate și că toate instituțiile sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat riscurilor care apar.

Ce ipoteze ia în calcul Consiliul de securitate al Moldovei

Printre riscuri se numără mobilizarea parțială anunțată de Putin, referendumurile ilegale în regiunile ucrainene ocupate de ruși și eventuala utilizare a armelor neconveniționale.

„În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. S-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventuale consecințe ale unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în caz de accident nuclear”, a declarat Maia Sandu.

Ca măsuri stringente, Moldova a luat reacție imediată, prin urmărtoarele elemente enumerate tot de președintele țării vecine.

Înrolarea rezerviștilor, decretată de Vladimir Putin, determină autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri ce ar descuraja mobilizarea moldovenilor care au și cetățenie rusă, în special din regiunea transnistreană, pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei care vor accepta să lupte de partea agresorului rus vor rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. La fel, vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova și se înrolează, ca mercenari, de partea agresorului rus.

În altă ordine de idei, țara de peste Prut intreprinde acțiuni diplomatice intensive pentru a-și aduce conaționalii acasă, rezidenți în Rusia, pe principiul că sunt, mai întâi de toate, cetățeni moldoveni.

Criza energetică urzită de Moscova creează mari probleme guvernării

„Nu avem certitudinea că „Gazprom” va respecta contractul „Moldovagaz”. Din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Autoritățile sunt pregătite să acționeze în orice situație. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului”, a mai explicat Maia Sandu. Cu ajutorul României, greutățile din acest domeniu ar putea fi depășite.

Fugarii corupți și-au unit puterea financiară, pentru destabilizare

La Chișinău există o consolidare vizibilă a efortului grupărilor criminale, care au jefuit țara în ultimii ani. Liderii acestor grupări au fugit din Moldova după prăbușirea regimurilor Plahotniuc-Dodon, iar acum finanțează pseudo-proteste anti-guvernamentale pentru a destabiliza situația. Unul dintre fugari, de exemplu, la manifestația de duminică vorbea la un televizor uriaș care era purat pe brațe de către un protestatar. O imagine halucinantă pentru cine înțelege.

„Instituțiile de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a menționat Maia Sandu, cu referire directă la instalarea corturilor în fața Președinției.