În plin război, Putin se gândește mult la Marea Neagră. Una dintre locațiile preferate este Crimeea, unde de la simplu cumpărător al unei vile pe malul mării – dacie (dacha), în traducere casă de odihnă, cum spun rușii – a ajuns să fie proprietar pe întregul teritoriu, cândva ucrainean, după cum susțin surse confidențiale care alimentează media occidentală.
Putin ar putea adăuga la colecție palatul lui Stalin și Hrusciov de la Marea Neagră. Ce beneficii i-ar aduce liderului rus
Putin ar putea primi un nou palat la Marea Neagră, de această dată, în Georgia. Potrivit presei internaționale, liderul de la Kremlin ar fi pe cale să primească un alt palat pentru propria-i plăcere și relaxare, chiar pe malul Mării.
Cum de s-a ajuns la această concluzie: intenția Kremlinului a devenit vizibilă atunci când oamenii de acolo au făcut primul pas, căutând să achiziționeze o mare parcelă de teren în Georgia.
Ce beneficii aduce locația liderului rus: extinderea accesului la Marea Neagră (punct strategic), după Crimeea. Putin nu a ales orice loc, ci o locație specială, cu mare încărcătură istorică. Acest refugiu de vară a fost construit de Iosif Stalin și frecventat de Nikita Hrușciov. Casa și armata în regiune îi dă senzația dictatorului rus de propritate in extenso.
Un contract de închiriere pe 49 de ani a fost semnat în secret, cedând controlul asupra a 186 de hectare de teren, 115 hectare de apă și o tabără militară din apropiere Serviciului Federal de Protecție al lui Putin, ceea ce a stârnit proteste în rândul localnicilor, titrează Daily Mail.
Putin nu cere, Putin ordonă
Oficialii ruși încearcă să satisfacă dorința șefului mai pe ocolite, să nu fie chiar vizibili. Dar Putin nu cere, nu umblă cu mănuși, când are de cerut cere răspicat și chiar ordonă. Acest fapt este evident chiar din declarația oficială pe care a oferit-o liderul regiunii, jurnaliștilor britanici:
Aslan Bzhania, liderul de facto al regiunii separatiste Abhazia de la Marea Neagră, susține că Putin însuși ”i-a ordonat” să îi cedeze un „paradis pe plajă” în apropiere de orașul stațiune Pitsunda.
Contractul de închiriere pe 49 de ani a fost semnat în secret, cedând controlul asupra a 186 de hectare de teren, 115 hectare de apă și o tabără militară din apropiere Serviciului Federal de Protecție al lui Putin, ceea ce a stârnit proteste în rândul localnicilor, potrivit reporterilor de la tabloidul britanic.
Localnicii care ”fierb” de supărare s-au adresat liderului lor. Dar Bzhania le-a spus oamenilor furioși că este neputincios să refuze cererea lui Putin, recunoscând că este prins într-o capcană: Guvernul său nou format nu poate supraviețui fără sprijinul armatei ruse.
”Ne putem descurca fără sprijinul Federației Ruse, al forțelor sale armate și al structurilor sale care ne păzesc granițele aici? Aceasta este o mare întrebare,” a întrebat acesta, retoric.
Foto: antena3/ youtube: documentar