Social

Semnal de alarmă în plină pandemie. Descoperire care dă totul peste cap în tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID-19

Semnal de alarmă în plină pandemie. Descoperire care dă totul peste cap în tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID-19

O echipă internațională de cercetători au realizat un studiu în care au arătat, că tratamentul cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de COVID-19 nu are nicio eficiență în tratarea bolnavilor cu această boală.

După descoperirea făcută de cercetători a fost oprit tratamentul bolnavilor cu forme grave de Covid care au nevoie de terapie intensivă cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de COVID-19.

Decizia luată de liderii testului REMAP-CAP (Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community-acquired Pneumonia) a venit după o analiză inițială a peste 900 de participanți grav bolnavi de la ATI a căror stare nu s-a îmbunătățit după tratamentul cu plasmă bogată în anticorpi prelevată de la oameni care s-au recuperat după boala pandemică.

„Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasmă convalescentă” (și) studiul continuă să recruteze pacienți spitalizați cu COVID-19 care sunt moderat bolnavi, dar care nu sunt în terapie intensivă”, au spus oamenii de știință care conduc studiul într-un comunicat.

„Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plamă convalescentă și acei pacienți cu virus în exces să beneficieze mai mult decât alții. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a spus Manu Shankar-Hari, unul dintre conducătorii studiului.

Studiul nu a fost efectuat pentru bolnavii spitalizați cu formă mai puțin severă. Aceasta „rămâne o întrebare foarte importantă” și va continua să fie explorată în procesul în curs, a precizat cercetătorul.

Ce se știa despre tratamentul cu plasmă

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții cu COVID-19 este că anticorpii pe care îi conține ar putea neutraliza virusul, oprindu-l să se multiplice și oprind leziunile de țesut.

Dar această analiză inițială care a condus la suspendarea înscrierii pacienților cu forme severe a arătat că există o probabilitate foarte scăzută – 2,2% – că a redus ratele de deces sau a scăzut numărul de zile în care pacienții au avut nevoie de terapie intensivă.

„De ce plasma convalescentă nu pare să îmbunătățească rezultatul la pacienții grav bolnavi cu COVID-19 internați la ATI nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, se poate datora faptului că leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferența”, a spus Alexis Turgeon, un medic de terapie intensivă și profesor la Universitatea Laval din Canada, care lucrează, de asemenea, la studiu.