Sezonul rece vine cu temperaturi scăzute, dar și cu multe pericole. Vremea de afară facilitează răspândirea virozelor, a gripelor și chiar a Covid-19. De asemenea, această perioadă este mai periculoasă pentru cei care stau în colectivitate. Mai exact, copiii sunt cei mai expuși la a lua diferiți viruși unii de la alții. Astfel, părinții trebuie să fie extrem de atenți și să nu îi expună pe cei mici în colectivitate, dacă apar eventuale simptome.
Experții trag un semnal de alarmă. La faptul că sezonul rece aduce foarte multe riscuri pentru cei mici. Un medic pediatru explică faptul că virusurile respiratorii pot fi foarte imprevizibile. Dar au și o perioadă de incubație foarte scurtă.
Gripa și Covid-19, mai puternice în sezonul rece
Copiii sunt expuși la multe riscuri în perioada rece. Aceștia pot contacta mai repede diferite virusuri sau chiar Covid-19. În principal, pentru că sunt mai expuși la oameni noi. Precum mersul la joacă în parc sau o vizită la bunica. Dar și pentru că au o imunitate mai scăzută.
Un medic pediatru a avertizat părinții cu privire la pericolele acestor viruși. Acesta a explicat că cei mici au șanse foarte mari de a prinde un virus respirator. Mai ales acum că se aproprie perioada minivacanței de 1 Decembrie. „A nins în mai multe zone din țară. Iar în altele a bătut tare vântul și s-a răcit semnificativ. Deci vor începe să circule mult mai energic virusurile respiratorii în comunitate. Gripă, Virusul sincitial respirator (VRS), SARS-CoV-2 și altele.” a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.
Perioadă scurtă de incubație
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că în cazul copiilor, virusurile respiratorii au o perioadă de incubație foarte scurtă. Inclusiv în cazul Covid-19, perioada de incubația a ajuns și la 3 zile.
„Pentru că ne apropiem de o perioadă cu minivacanță, ar trebui să știm că aceste virusuri au incubație foarte scurtă. Chiar și SARS-CoV-2, în ultimele sale variante, a ajuns pe la trei zile. Adică vineri ai stat în aceeași cameră (riscul este mai mare în camere neventilate și aglomerate) cu un bolnav și luni deja ai semne de boală.” a spus doctorul .
Mai multe cazuri
Potrivit medicului, din ce în ce mai mulți copii se prezintă la urgență cu virusuri respiratorii. În unele cazuri, cei mici au contactat 2 sau 3 virusuri diferite. Expertul a explicat că este extrem de ușor de transmis, dacă boala nu este tratată la timp.
„Iar VSR și COVID-19 am tot diagnosticat în ultima lună. Mult mai multe cazuri decât în Septembrie-Octombrie 2023. Mulți copii care au fost diagnosticați recent cu dublă sau triplă coinfecție virală nu sunt mult mai bolnavi decât cei infectați cu un singur virus. DAR pot <oferi> cu multă generozitate un astfel de virus celor dragi, alături de care stau în casă sau la care merg în vizită” a spus Mihai Craiu .
Măsuri de siguranță
Potrivit specialistului, părinții ar trebui să ia măsuri de siguranță. Pentru a asigura protecția celor mici și a oamenilor dragi din jur. „Vă rog mult să aveți grijă de vizitele la bunici sau la alte rude cu sistem imun fragil. Aceștia ar trebui să facă vaccin antigripal, mai ales că este mult mai ușor, din punct de vedere administrativ, de anul acesta. Și nu uitați de mască dacă are copilul semne de răceală atunci când vizitează bunicii” a semnalat Mihai Craiu, conform Adevarul .