International

Șeful Pentagonului, declarații îngrijorătoare despre China. Activitate „provocatoare” în apropiere de Taiwan

taiwan

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat sâmbătă că activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului este „provocatoare şi destabilizatoare”.

Șeful Pentagonului, declarații îngrijorătoare despre China. Activitate „provocatoare” în apropiere de Taiwan

Declarația oficialului american vine la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul „nu va ezita să intre în război” dacă insula îşi declară independenţa, ceea ce ar complica radical situația geopolitică mondială, având în vedere războiul din Ucraina, Rusia fiind momentan cele mai bun aliat al Chinei.

MAE Chinez, declarații agresive

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei a raportat vineri afirmaţiile făcute de ministrul Wei Fenghe. „Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata Chinei nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Potrivit ministrului Wei Fenghe, Beijingul – care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului său – „ar strivi” orice tentativă de independenţă. SUA este, oficial, cel mai mare furnizor de arme și informații către Taiwan, chiar dacă nu are o ambasadă deschisă în capitala insulei, Taipei. Extinderea NATO către Japonia și Coreea de Sud, anunțată inițial de către premierul japonez Fumio Kishida, ar putea atrage, pe termen scurt sau lung, și Taiwanul în această alianță strategică, ceea ce ar stârni inevitabil furia Chinei.

Replica SUA

În replică, Lloyd Austin i-a spus lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui „să se abţină” de la orice nouă acţiune destabilizatoare în regiune, potrivit Pentagonului, citat de Agerpres.

Demnitarul american „a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, o opoziţie la modificări unilaterale ale statu-quo-ului, şi a îndemnat China să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan„, potrivit sursei. Nu a precizat, astfel, dacă și în ce mod ar interveni Washingtonul în contextul unui atac chinez asupra Taiwanului.

China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează, şi a crescut presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.

La 30 mai, China a efectuat astfel a doua cea mai mare incursiune a anului, cu intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz, după acronimul său în engleză) a insulei, dintre care 20 de vânătoare.