ANAF va verifica dacă OMV Petrom se încadrează sau nu la plata taxei de solidaritate, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş. Acesta a spus că instituția își poate face o idee despre acest lucru în zece zile.
Șeful Fiscului, Lucian Heiuş, reacţionează la refuzul OMV de a plăti taxa de solidaritate: „O să îi controlăm la sânge”
„Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile Ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanță, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. După aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect încadrat și achitat.
Controalele vor fi realizate așa cum prevede legislația din România. (…) Noi avem modalități de a verifica cifrele de afaceri și de a vedea ce societăți se încadrează cu mult timp înainte. În cazul societății OMV, ei au depus la 1 ianuarie 2022 acea Declarație 406, iar noi știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are”, a declarat şeful ANAF la Antena3.
Referitor la timpul pe care ANAF și-l va aloca pentru analizarea datelor disponibile, președintele instituției a declarat:
„Pornind de la declarația pe care a făcut-o OMV-ul, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. (…) Dacă va refuza să plătească, va fi emisă o decizie de impunere, va fi stabilită suma care va trebui plătită și vom trece către executarea silită”.
Guvernul trebuia să discute ordonanţa cu companiile private care plătesc taxa de solidaritate
La rândul său, fostul premier, Victor Ponta este de părere că vina o poartă Guvernul întrucât nu discută cu companiile private cărora li se percep și mai multe taxe.
„Niciodată nu este de vină o companie, întotdeauna Guvernul face legile atât de clar încât nimeni nu le aplică. Problema este ca în 2022 nu s-a discutat cu companiile. Eu discutam și le spuneam că trebuie sa ajute și ele. Dacă legislația în ultimul an a însemnat niște ordonanțe date peste noapte, fără sa se discute cu nimeni, sa nu va mirați că marile companii, care au specialiștii mult mai buni decât guvernul, găsesc și speculează orice greșeală a guvernului.
OMV este foarte ancorat în România, dar până la urma e rolul guvernanților să explice, mai spune Ponta.
„OMV este o companie privată care vrea sa facă profit. E treaba mea ca și guvern să pot sa iau atâț de multe taxe și impozite cât pot să conving firmele private că trebuie sa contribuie la efortul comun. Dar dacă tot mărești aparatul de stat, tot angajezi, după care te duci după privați, întâi după aia mici, apoi încerci sa te duci și după ăia mari, dar fără sa te pregătești” a spus Ponta.
Adrian Câciu: ANAF va vedea dacă declararea impozitelor e corectă, dacă se verifică
Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, referitor la faptul că OMV Petrom a precizat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal anterior, că „a fost un anunţ de bursă”.
„Această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv”, a adăugat social-democratul.
Chestionat dacă va trebui să plătească atunci OMV, ministrul de Finanţe a răspuns: „Datele nu mint şi nu se pot modifica, până la urmă”.
„Datele sunt cele care sunt la 31 decembrie. Vor fi auditate şi de către experţii companiei. A fost un anunţ de bursă. Eu aşa l-am interpretat. Restul partea de declarare a impozitelor şi de colectare vine la timpul ei şi atunci ANAF va vedea dacă declaraţia e corectă, dacă se verifică. E posibil să nu fie nevoie de nicio rectificare. V-am zis e un anunţ de marketing (al PMV Petrom – n.r.). Ştiu că pentru foarte mulţi a fost o surpriză neplăcută şi modul în care am acţionat eu şi preşedintele ANAF în anul trecut. Nu am avut indulgenţă în ceea ce priveşte colectarea de taxe. (…) Mai ales că o să închidem deficitul în ţintele agreate, după cifrele din februarie”, a completat el.