Actual

Șeful finanțelor OMV, vizită fulger la București! ANAF vine cu precizări legate de un posibil control la OMV Petrom

OMV -sigla

OMV Petrom insistă să nu plătească în România taxă de solidaritate introdusă de UE în toate statele membre. În ziua în care au apărut informații potrivit cărora ANAF face controale la OMV Petrom, apare și știrea conform căreia Reinhard Florey, șeful finanțelor companiei OMV Austria, vine la București pentru a se întâlni cu conducerea filialei, deținută de compania de stat austriacă.

Șeful finanțelor OMV vizită fulger la București! ANAF vine cu precizări legate de un posibil control la OMV Petrom

Miza vizitei de la București este taxa de solidaritate introdusă de UE în toate statele membre, relatează Realitatea PLUS.

OMV Petrom susține că nu va plăti această taxă în România, pentru că nu s-ar încadra, dar susține că o va plăti la Viena. Suma pe care compania austriacă ar trebui să o plătească statului român depășește un miliard de Euro.

Între timp, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a cerut Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune.

Neînțelegerile dintre austrieci și statul român sunt generate de pragul de 75% din cifra de afaceri în sectorul țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor peste care urmează să fie plătită taxa de solidaritate.

La începutul lunii decembrie, Austria a votat împotriva aderării României la Schengen și nu dă semne să revină la sentimente mai bune prea curând.

În primele 9 luni din 2022, încasările OMV Petrom au fost record – 940 de milioane de euro profit

OMV Petrom a raportat pe primele nouă luni ale lui 2022 o cifră de afaceri de trei ori mai mare față de perioada similară a lui 2021, 44,2 miliarde lei, și un profit net de cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent, 9,3 miliarde lei.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat către Bugetul de Stat redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori fata de aceeași perioada a anului precedent.

Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, arată compania în informarea trimisă de către OMV Petrom Bursei de Valori București.

Reinhard Florey a fost numit în calitate de membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom începând cu data de 1 noiembrie 2022

ANAF spune că nu controlează, în prezent, OMV Petrom

După informațiile în presă că ANAF a demarat controale la compania petrolieră, ANAF a venit cu precizări.

”ANAF nu a încheiat niciun raport al verificărilor realizate la societatea OMV Petrom, deoarece se așteaptă clarificări de la Comisia Europeană, ca urmare a scrisorii transmise de Ministerul Finanțelor în vederea lămuririi modului în care se va aplica regulamentul.
Abia după primirea unui răspuns, ANAF va finaliza această verificare și se va putea spune dacă societatea îndeplinește condițiile Ordonanței 186/2022”

Documentele privatizării Petrom la Parchet

Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii Culisele statului paralel, a depus ieri, la Parchetul General, documentele pe care le are privind contractul privatizării Petrom și analizele postprivatizare făcute de Curtea de Conturi.