Constantin Mitulețu, cunoscut ca fiind președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), responsabilul cu alegerile în România, este vizat de o plângere penală ANI, pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție. Mitulețu, însă, spune altceva. Despre opinia lui legată de acuzația adusă vom afla în cele ce urmează.
Deși luat în vizorul ANI pentru o angajare pe interese, responsabilul cu alegerile în România, Constantin Mitulețu spune altceva
Un raport de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (ANI), care se întinde pe mai multe pagini, îl acuză pe Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) de conflict de interese penal, potrivit informațiilor exclusive, prezentate de site-ul G4Media și confirmate de șeful AEP.
De unde a pornit toată povestea. Se pare că este vorba despre o sesizare care a fost depusă de un fost director din AEP, Cristian Petraru, demis chiar de șeful Mitulețu Buică.
Ce spune Constantin Mitulețu-Buică. Șeful AEP a declarat: ”Nu există nici un conflict de interese, nu voi demisiona”.
Istoricul poveștii până în zilele noastre. Titularul sesizării este Cristian Petraru, fost șef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019. El a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că președintele AEP ar fi numit-o într-o funcție din instituție chiar pe cumnata sa, adică sora soției sale.
Prin urmare, întregul caz a pornit de la angajarea la AEP, pe post de consilier în Biroul teritorial Dolj, a lui Carmen Mihaela Miningeș, cumnata președintelui AEP.
Petraru a primit de la ANI în decembrie 2022, după ce a trecut aproape un an și jumătate de la sesizarea dată, o adresă în care era informat că în dosarul plecat de la sesizarea sa a fost întocmit un ”raport de evaluare prin care au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie penală”, potrivit declarației lui Cristian Petraru pentru media citată.
La polul opus, Constantin Mitulețu-Buică a confirmat primirea raportului de evaluare de la ANI și a respins totalmente acuzațiile, anunțând că va contesta, desigur, raportul ANI.
Constantin Mitulețu-Buică declară, în contextul dat:
”Raportul vizează o presupusă încălcare a articolului 301 din Codul Penal, referitor la conflictul de interese. Voi depune concluzii împotriva acestui raport pentru că nu există nici un conflict de interese. ANI m-a anunțat că va sesiza Parchetul General. Nu voi demisiona, e o simplă sesizare a Parchetului.”
Numele lui Constantin Mitulețu-Buică este de rezonanță nu numai profesională, în baza funcției oficiale reprezentative pentru statul român, ci și printr-un istoric juridic demn de luat în seamă și de ANI, de ce nu.
Mitulețu Buică a mai fost vizat de o plângere penală, dar judecătorii au retrimis la Parchet dosarul. În decembrie 2021, parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a informat Parlamentul că l-a trimis în judecată pe președintele AEP, acuzat atunci de abuz în serviciu. El era acuzat de procurori că ar fi făcut presiuni ca Gabriel Saucă (Director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale) să părăsească instituția.
La începutul lunii iunie 2022, Tribunalul Municipiului București a decis să returneze la Parchet dosarul de abuz în serviciu al preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică. Decizia e definitivă. Mitulețu-Buică a respins și de această dată acuzațiile.