Actual

Sectorul cultural din UE în ascensiune: Peste 7,7 milioane de angajați în 2022

patronii angajati, sursa foto adobe.com Codul Muncii
sursa foto adobe.com

Conform raportului recent prezentat de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) la data de 24 august, sectorul cultural din Uniunea Europeană (UE) a reprezentat aproximativ 3,8% din totalul forței de muncă a UE în ultimul an, ceea ce echivalează cu aproximativ 7,7 milioane de angajați. Este interesant de remarcat că această pondere variază semnificativ între statele membre ale UE, de la 1,5% în România la 5,4% în Țările de Jos.

Comparativ cu anul 2021, numărul angajaților din sectorul cultural din UE a înregistrat o creștere semnificativă de 4,5%, ajungând la 7,7 milioane de persoane angajate în acest domeniu în ultimul an.

O privire asupra sectorului cultural european

Un aspect demn de luat în considerare este că ponderea angajaților din sectorul cultural a crescut în 19 state membre ale UE, în timp ce a înregistrat o scădere în alte opt state. Printre țările care au înregistrat creșteri notabile se numără Cipru (21,5%), Luxemburg (14,5%), Irlanda (14%), Suedia (11,9%) și Țările de Jos (10,5%). Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi au avut loc în Bulgaria (minus 7,7%), Cehia (minus 7,3%), Croația (minus 6,3%), Estonia (minus 5,3%) și Letonia (minus 2,5%).

În perioada 2019-2022, sectorul cultural al UE a înregistrat variații semnificative în ceea ce privește schimbările din domeniul forței de muncă. Cipru, Luxemburg și Irlanda au observat creșteri semnificative ale ratei anuale de modificare a forței de muncă în sectorul cultural. În schimb, Cehia, Croația și Bulgaria au înregistrat cele mai notabile scăderi în aceeași perioadă.

Sectorul cultural se remarcă și pentru egalitatea de gen

De asemenea, raportul Eurostat subliniază diferențele semnificative în distribuția de gen în cadrul sectorului cultural din UE. De-a lungul anilor, ponderea femeilor angajate în acest domeniu a crescut constant, reflectând o mișcare către o mai mare reprezentare feminină. Cu toate acestea, anul 2020 a constituit o excepție de la această tendință.

Datele pentru anul 2022 relevă o evoluție semnificativă în ceea ce privește decalajul de gen în sectorul cultural al UE. Acesta a înregistrat cel mai mic decalaj de gen înregistrat vreodată în acest domeniu, cu o diferență de doar 1,6 puncte procentuale între numărul de bărbați și femei angajați în sectorul cultural. Astfel, proporția de bărbați angajați (50,8%) a fost aproape echilibrată cu cea a femeilor angajate (49,2%), marcând un pas semnificativ către egalitatea de gen în acest domeniu, potrivit Agerpres.