Lifestyle

Secretul nedivulgat a fost dezvăluit. Sfatul unui medic: „Există două căi – să arzi sau să depui”

Secretul nedivulgat a fost dezvăluit. Sfatul unui medic: „Există două căi – să arzi sau să depui”

Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie cunoscut și apreciat în România, a vorbit despre secretul nedivulgat de nutriționiști. Aceasta spune că oamenii să nu se mai îndoape cu toate prostiile! „După ce mâncânci, există două căi – să arzi sau să depui. A treia cale nu există”.

Dr. Simona Tivadar, a oferit, în cadrul unui seminar sfaturi de nutriție, de nutrienţii principali şi secundari, precum şi despre riscul excesului de antioxidanţi, dar și despre greșelile pe care suntem îndemnați să le urmăm pentru a slăbi.

Sfatul unui medic: „Există două căi – să arzi sau să depui”

„Noi nu putem să face cu mâncarea nimic altceva decât să o mâncăm şi să o ardem în următoarele ore prin activitatea noastră. E adevărat şi creierul este un mare consumator de glucoză, numai că, din păcate, are doat 1 kilogram, şi nu toată lumea foloseşte, din păcate, tot kilogramul acela, şi atunci apar diferenţe destul de mari. Deci tot pe muşchi trebuie să ne bazăm, oricât nu ne convine acest lucru”, spune, în primă fază, medicul.

 

Medicul mai spune că, după ce mâncăm, există două căi: să arzi calorii sau să depui kilograme în plus. A treia cale nu există, afiră expertul. „Ai mâncat, fie te îngraşi şi-ţi asumi, fie, dacă nu, înseamnă că ai ars prin activitatea ta fizică. Metabolismul bazal consumă puţin, suntem foarte adaptaţi să consumăm puţin, deci trebuie să faci un fel de activitate fizică.

Secretul nedivulgat până acum a fost dezvăluit

Din păcate, avem un interval scurt la dispoziţie. De exemplu, pentru zaharurile cu absorbţie rapidă din dulciuri, din zahăr, din fructe – cam o oră şi jumătate, iar pentru cele cu absorbţie lentă din pâine, orez, cartofi, paste – cam 4 ore. Acesta e tot secretul nutriţiei. Nu există niciun fel de breaking news din acest punct de vedere”, spune dr. Simona Tivadar, potrivit 3dots.ro.

În fiecare zi creierul nostru face un soi de bilanţ la ce-ai cheltuit în ziua respectivă și atunci , în mod natural te-ai îndrepta spre acele alimente care aduc kilograme în plus, nu în minus.

„Mâncăm alimente. Ele sunt făcute din nutrienţi principali şi secundari. Trebuie să ne gândim că în fiecare zi creierul nostru face un soi de bilanţ ce-ai cheltuit în ziua cu pricina, inclusiv referitor la micronutrienţi, ce aminoacid îţi lipseşte, ce vitamină şi ce nevoi ai avea. Şi atunci , în mod natural te-ai îndrepta spre acele alimente.

Nu vă mai îndopaţi cu toate prostiile

În afară de asta, creierul nu poate să-ţi spună: du-te şi ia din borcănelul cu molibden din frigider două picături şi din nu ştiu care aminoacid două linguriţe. Şi atunci tendinţa este, dacă ai cheltuit mult şi nu ai mâncat mare lucru, să te duci să mânânci şi să nu te mai saturi să-ţi doreşti şi una şi alta, la sfârşitul zilei”, explică medicul nutriționist.

Nu vă mai îndopaţi cu toate prostiile, doar pentru că sunt antioxidanţi. În cazul în care luăm vitamina C cu gramul în afara unei urine mai scumpe nu obţinem nimic altceva, dă asigurări medicul nutriţionist.

E posibil şi să vă faceţi rău. Viaţa naşte moarte

„În urma arderii mai obţinem un radical liber de oxigen împotriva căruia oamenii se îndoapă cu antioxidanţi ca şi cum chimia ar fi aşa un soi de pseudoştiinţă în care ai putea să inhibi numai o bucăţică din ecuaţie şi restul să funcţioneze bine“. Nu se poate. „Dacă dai prea mulţi antioxidanţi şi vrei să inhibi această bucată a reacţiei, o să se inhibe însăşi reacţia vieţii. Deci, antioxidanţii în exces devin prooxidanţi. Nu vă mai îndopaţi cu toate prostiile, doar pentru că sunt antioxidanţi.

 „E posibil şi să vă faceţi rău. Viaţa naşte moarte. Nu ne putem opune acestui lucru. Există, sigur, situaţii în care trebuie să luăm antioxidanţi în mod special, dar asta nu înseamnă că, în fiecare zi, primul gând trebuie să-ţi fugă la antioxidanţi”, mai spune  reputatu medic Simona Tivadar.