Lifestyle

Secretul mucenicilor modovenești. Rețeta tradițională ca la mama acasă

Secretul mucenicilor modovenești. Rețeta tradițională ca la mama acasă

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici.

De fapt, în această zi se cinstesc soldații creștini, care au făcut parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, și care au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane, dar și forma infinitului.

Femeile în dimineața zilei de 9 martie duc acești mucenici la biserică pentru a fi slujiți de preot, după care se pot consuma.

 Ingrediente

450 ml de lapte

50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)

3 ouă

125 g zahăr

75 g unt

Coajă de la o lămâie

1 esenţa de vanilie

Mod de preparare

Se face maiaua:  înmuiați drojdia cu puţin lapte, apoi puneți o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru 15 minute.

Apoi, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Laptele adăugați în timp ce frământați, puţin câte puţin, până obţineți un aluat omogen.

Se adauga untul (la temperatura camerei) şi continuați să frământați aluatul. Îl lăsați să crească la cald aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

Siropul: puneți la fiert apa cu zahărul şi lăsați să fiarbă câteva minute, apoi opriți focul şi adăugați coajă de lămâie şi esenţa de rom.

Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile care se întind în batonașe din care veți forma 8-uri.

Mucenicii îi puneți în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie.

După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.