Lifestyle

Secretul care te ajută să scapi de stres! Explicațiile specialistului

Secretul care te ajută să scapi de stres! Explicațiile specialistului

Cum poți scăpa de stres? O problemă urgență ce necesită o atenție sporită crează stres. Iar gestionarea stresului este importantă pentru a reuși să gândești corect. Pentru a veni de hac acestei probleme majore, specialiștii recomandă o dietă bazată pe alimente  cu indice glicemic scăzut.

Ce se întâmplă când suntem supuși stresului pentru perioade îndelungate și cum ne poate ajuta nutriția?

„În creierul nostru există o parte numită hipotalamus care se manifestă și ca un senzor de stres. Când aceasta se activează, creează o cascadă hormonală întreagă, trimițând semnale către hipofiză (o altă zonă a creierului), care ulterior trimite mesaje către suprarenalele noastre (bujiile corpului uman), glandele minuscule (dar atât de importante) care sunt localizate chiar deasupra rinichilor. Acesta se numește indicele hipotalamus-hipofiză-suprarenale și este în esență un sistem puternic de feedback. Suprarenalele sunt responsabile cu secreția multor hormoni, inclusiv principalii hormoni ai stresului, adrenalină și cortizol. Chiar dacă sunt mici, glandele suprarenale ne reglează metabolismul, ne măresc sau ne scad rezistența la infecții, așa că trebuie protejate și ,,reîncărcate” măcar din când în când.

Când trecem printr-o perioadă prelungită de stres, axa hipotalamus – hipofiza- suprarenale poate deveni disfuncționale, ducând la ceea ce numim oboseală suprarenală sau epuizare. Din fericire, nutriția aduce multe soluții și răspunsuri atât în prevenția cât și în tratamentul burnout-ului”, explică specialistul în continuare.

Reglarea nivelului de glicemie este unul dintre primele lucruri de gestionat în vindecarea și prevenirea epuizării. Alimentele care cresc glicemia includ toate zaharurile rafinate, produsele din faină albă, alcoolul și sucul de fructe. Chiar și prea mulți carbohidrați complecși sau legume care conțin amidon pot cauza probleme.

„Este important să ne concentrăm asupra alimentelor cu indice glicemic scăzut care includ legumele fără amidon, carnea, peștele, nucile, semințele și fructele de pădure, ciocolata neagră (de la 70% cacao în sus). Adăugarea de proteine și grăsimi la fiecare masa este, de asemenea, vitală, deoarece acești macronutrienți încetinesc eliberarea zahărului din sânge. Un nivel de glicemie prea scăzut nu este de dorit și de aceea, în burnout este important ca pe lângă mesele principale să ai și o gustare nutritivă. Consumul alimentelor bogate în proteine este important pentru a asigura un aport echilibrat de aminoacizi implicați în foarte multe procese în organismul uman (recuperare și creștere musculară, regenerarea țesuturilor și echilibrarea funcțiilor endocrine). Cele mai bune surse de proteină includ carne slabă și pește sălbatic, linte, leguminoase, nuci, semințe, ouă”, continuă nutriționist Andreea Abraham, potrivit doctorulzolei.ro.

CITEȘTE CONTINUAREA….