Lifestyle

Secretele unui somn bun pe caniculă! Ce recomandă medicul

Secretele unui somn bun pe caniculă! Ce recomandă medicul

O problemă mai rar discutată atunci când vorbim de vremea caniculară este tulburarea somnului. Într-adevăr, celor mai mulți dintre noi le este greu să obțină cele opt ore recomandate, în special atunci când aerul devine greu respirabil la primele ore ale dimineții.

Dacă nu ai aer condiționat sau dacă nu îți place să îl folosești o perioadă îndelungată, situația poate să devină și mai dificilă. Însă există variante care nu necesită mult consum de energie electrică și efectul este, cel puțin temporar, acela pe care ni-l dorim cu toții în aceste împrejurări. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut mai multe recomandări din această categorie pentru a ajunge la un somn atât de odihnitor pe cât se poate în condițiile actuale.

Puterea gheții

În lipsa aerului condiționat(sau în lipsa toleranței față de el), puteți să folosiți cuburi de gheață. Metoda recomandată de medic este aceea de a pune cuburile de gheață în apă, aproape de tine; de asemenea, fixează ventilatorul în direcția paharului cu apă cu gheață, iar efectul va fi similar cu cel al climei.

„Dacă nu aveți aer condiționat, câteva cuburi de gheață puse într-un vas cu apă și un ventilator în față, poate să fie o soluție rezonabilă”, a dezvăluit dr. Tudor Ciuhodaru.

Cum să aerisim casa?

O altă mare problemă în timpul caniculei este riscul de a dormi într-o cameră cu aer închis. Într-adevăr, la orele de vârf, este mai mult decât recomandat să închidem toate ușile și ferestrele, însă dimineața devreme și, eventual, și la orele târzii din noapte, putem să aerisim. Pentru a potența acest efect, medicul Tudor Ciuhodaru mai face niște precizări. El recomandă să acoperim geamurile cu bucăți de material textil, de preferat ud, astfel încât soarele să nu încălzească locuința atunci când dormim și, astfel, să ne trezească forțat.

În plus, este bine ca aerisirea casei să se facă dimineața devreme, atunci când afară este răcoare. Și, pentru a-ți asigura condiții optime de somn, ține ușile și geamurile acoperite. „Puneți bucăți de material textil, eventual deschise la culoare, eventual ude, în geam. În așa fel încât razele soarelui să nu supraîncălzească apartamentul. Încercați să nu utilizați aparatura electrocasnică și nu gătiți la orele amiezii”, a mai spus medicul la Antena 3 CNN; sfaturile sale au fost ulterior preluate de Fanatik.

Așadar, există mai multe metode prin care să ameliorăm pe cât este posibil supraîncălzirea locuinței. Esențial este să oprim razele de soare din a ne încălzi pereții în mod excesiv. De asemenea, ne străduim să îmbunătățim pe cât posibil calitatea aerului din spațioul de locuit.