Recunoscută drept stațiunea tineretului, Costinești și-a primit dintotdeauna turiștii într-o atmosferă veselă și foarte animată.
Cine vrea să-și petreacă vacanța sau măcar un week-end la malul mării, într-un loc unde distracția este la ordinea zilei, este invitat la Costinești. Aici e loc pentru toată lumea și, mai ales, pentru toate buzunarele. Stațiunea îți oferă de toate: de la parcuri de distracții, la relaxare pe plajă, loc de făcut cumpărături, terase, restaurante și cluburi de noapte pentru tineri.
Însă zona pe care este amplasată stațiunea Costinești este plină de istorie și nu multă lume o cunoaște. Totul a pornit de la generalul de armată Emil Costinescu, om politic la sfârșitul secolului XIX. Acesta a cumpărat de la Vasile Kogălniceanu, fiul lui Mihail Kogălniceanu, o suprafață de teren care era aproape de țărmul Mării Negre. Cu ajutorul coloniștilor germani, în anul 1896, Emil Costinescu a înființat stațiunea ce îi poartă numele.
În 1940, coloniștii germani au părăsit această zonă și s-au întors în Germania, iar locul lor a fost luat de români, care veneau din Cadrilater, scrie spectacola.ro.
„Capitala vacanțelor estivale ale tineretului.”
Stațiunea a început să înflorească începând cu 1949, când au apărut primele tabere destinate pionierilor. Zece ani mai târziu, s-a deschis și o tabără internațională pentru studenți, unde veneau cehi și polonezi. Așa a devenit Costineștiul „Capitala vacanțelor estivale ale tineretului”, pe vremea când totul însemna doar corturi așezate de-a lungul falezei.
Din 1960 s-a dezvoltat mult mai rapid
În timp, numărul turiștilor s-a mărit din ce în ce mai mult, astfel că, începând cu 1960, au fost posibilă dezvoltarea stațiunii. Au fost deschise cantine, s-a dat în folosință Complexul Sanatorial, s-au construit noi spații de cazare, căsuțe de vacanță și camping pentru amplasarea corturilor. Treptat, s-a deschis și un teatru de vară, un club central și mai multe hoteluri.
La începutul anilor ’90, stațiunea găzduia peste 60.000 de tineri veniți de peste tot din lume.