Dintre toate prăjiturile, cozonacii necesită cea mai multă îndemânare și pricepere în bucătărie. Ca să obții un preparat pufos și gustos, trebuie să urmezi toți pașii rețetei cu cât mai multă precizie, fie că e vorba de temperaturi sau de cantități.
Ca să obții cei mai buni cozonaci, maeștrii cofetari de renume spun că ai nevoie de experiență, însă rețeta de mai jos o poate prepara orice gospodină chiar dacă nu are experiență.
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă
- 500 ml lapte
- 100 g unt
- 250 g zahăr
- 5 galbenușuri
- un praf de sare
- coaja rasă de lamaie și portocală
- 1 baton vanilie
Pentru umplutura din cozonaci vă trebuiesc următoarele ingrediente:
- 300 g miez de nucă măcinată
- 5 albușuri
- 100 g zahăr
- 3 linguri de cacao
- 1 praf de sare
Mod de preparare cozonaci:
Prima dată se cerne făina de 3 ori. Untul se vă scoate la temperatura camerei cu o ora înainte de folosire. Încălzim laptele într-un vas peste care adaugăm coaja de lămâie și portocala și cele 2 plicuri de zahar vanilat și amestecam bine. Separat gălbenușurile le frecam cu cele 250 g de zahar până ce acesta se topește. Pregătim maiaua. Drojdia o amestecam cu o linguriță de zahar până când se omogenizează, adaugăm 3 linguri de lapte călduț și o lingura de faina, apoi amestecam puțin. Faina o punem într-un vas mare, iar în mijlocul ei facem un cuibușor în care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Când maiaua și-a dublat volumul, adaugăm un praf de sare, laptele călduț și gălbenușurile frecate cu zahar.
În continuare, vă trebui să vă înarmați cu multa răbdare, pentru că succesul unui cozonac bine crescut și foarte pufos consta în frământat. Aluatul se frământă cu pumnii și cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul frământării, ne ungem cu unt pe mâini, astfel se încorporează untul în aluat foarte bine. Aluatul se acoperă și se pune la dospit lângă aragaz sau o sursa de căldură timp de o ora. Este foarte important că în încăperea în care se păstrează aluatul să fie cald tot timpul, astfel aluatul vă creste foarte frumos. Cât creste aluatul, facem compoziția. Albușurile se băț spuma cu un praf de sare, peste care adaugăm treptat 100 g zahar.
Peste nuca măcinată adaugăm 2 linguri de cacao, o linguriță de esență de roma și albușurile spuma. Se amesteca ușor, că să își păstreze consistenta pufoasa. După ce aluatul a crescut, îl împărțim în 4 porții egale. Pe masa de lucru presarăm putina faina. Fiecare porție se întinde cu ajutorul unui sucitor, până când diametrul foii este cât forma de cozonac. Peste fiecare foaie întinsă, adaugăm cate un sfert din compoziție, care se distribuie uniform pe țoață suprafață foii. Foile se rulează și se împletesc doua cate doua.
În forma de cozonac punem hârtie pentru copt, pe care o ungem puțin cu ulei. Punem cozonacii în forme și îi lașam la crescut până ce își dublează volumul, în aceeași începere încălzită. După ce au crescut, îi ungem cu 1 ou bătut cu 1 linguriță zahar. Apoi, îi dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. În primele 20 de minute evitați deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un bețișor de grătar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa și punem peste ei 2-3 prosoape de bucătărie, preferabil din bumbac și se lasă la răcit, potrivit româniatv.net.