Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a sosit la Beijing într-o călătorie de patru zile care are ca scop calmarea tensiunilor în creștere între cele mai mari două economii ale lumii, în special în ceea ce privește comerțul și industria cipurilor de înaltă tehnologie.
Aceasta este a doua vizită a unui oficial al cabinetului american în acest an și se așteaptă ca aceasta să evidențieze atât interdependența, cât și neîncrederea care caracterizează relația dintre cele două superputeri.
Tensiunile s-au întețit între China și Rusia
Vizita are loc pe fondul ostilităților de ambele părți, cel mai mare accent fiind pus în prezent pe conflictul privind cipurile vitale pentru tehnologia avansată, inclusiv pentru echipamentele militare și inteligența artificială. Alte domenii de dispută includ Taiwanul, sprijinul Chinei pentru Rusia în timp ce aceasta duce un război în Ucraina și drepturile omului. Dar există, de asemenea, stimulente puternice pentru ambele părți pentru a încerca să cârpească relația acolo unde este posibil.
Cooperarea dintre Washington și Beijing este vitală pentru a progresa în ceea ce privește amenințările globale, inclusiv criza climatică. Economiile lor sunt atât de strâns legate între ele, încât escaladarea controalelor comerciale riscă să provoace daune grave pentru ambele. În lipsa unor canale bune de comunicare, există un risc mai mare de escaladare a punctelor fierbinți, cum ar fi patrulările militare în apropierea spațiului aerian și a apelor teritoriale taiwaneze.
La Beijing, Yellen va discuta despre necesitatea „de a gestiona în mod responsabil relația noastră, de a comunica direct despre domeniile de îngrijorare și de a lucra împreună pentru a aborda provocările globale”, a precizat trezoreria americană.
Washingtonul, împreună cu aliații săi, controlează cea mai avansată tehnologie din lume. Legiuitorii din ambele tabere politice sunt îngrijorați de faptul că China ar putea depăși America în ceea ce privește puterea militară globală și că ar putea face acest lucru exploatând progresele SUA.
Controale asupra tranzacțiilor cu semiconductori
În octombrie anul trecut, motivată de aceste îngrijorări, administrația Biden a impus controale asupra vânzării de semiconductori și echipamente de fabricare a cipurilor către China și se pare că se pregătește să înăsprească restricțiile în acest domeniu. Luni, China a declarat că a impus noi controale asupra exporturilor a două metale utilizate în fabricarea cipurilor, galiu și germaniu.
Tabloidul Global Times, controlat de stat, a prezentat aceste reglementări ca fiind un răspuns direct la inițiativa SUA: „Nu există niciun motiv pentru ca China să continue să își epuizeze propriile resurse minerale, doar pentru a fi blocată să continue dezvoltarea tehnologică.”
Într-un discurs din aprilie, Yelland a prezentat trei priorități pentru SUA în relațiile sale cu China. Prima a fost protejarea intereselor de securitate națională și a drepturilor omului prin acțiuni țintite care „nu au fost concepute pentru a obține avantaje economice”, conform theguardian.com.
Al doilea a fost căutarea unei „relații economice sănătoase cu China, care să încurajeze creșterea și inovarea reciproc avantajoase”. Ultima prioritate a fost cooperarea în ceea ce privește „provocările globale urgente”, cum ar fi criza climatică.