La aproape 30 de ani de la căderea fostului „Imperiu Roșu” al URSS, fostul lider comunist Mihail Gorbaciov a făcut mărturisiri despre care nimeni nu bănuia.
Așadar, după ajungerea Uniunii Sovietice în lada de gunoi a istoriei, Mihail Gorbaciov este convins că „perestroika” era singura cale pentru a o menţine pe picioare. Ori criticii săi, reprezentaţi în mare parte de comuniştii conservatori, susţin contrariul, şi anume că liberalizarea economică şi politică adusă de „perestroika” a dat elan naţionalismului local şi a provocat dispariţia Imperiului Roşu, oficializată la 26 decembrie 1991.
Mihail Gorbaciov a fost considerat pentru ideile sale că ar fi singurul vinovat al dazastrului de mai târziu.
„Dallas” filmul care a contribuit la căderea comunismului
Ei bine, nu mai este un secret pentru nimeni că „Dallas” a făcut istorie, dar puțini sunt la curent cu imensa contribuție pe care a avut-o la destrămarea blocului comunist „păstorit” de Uniunea Sovietică.
Acest secret a fost păstrat cu sfințenie de Mihail Gorbaciov, până de curând când s-a destăinuit muzicianului britanic David Stewart.
Potrivit artistului, în acele momente o producție care aducea în fața micilor ecrane milioane de fani a cântărit mult mai mult decât dezamăgirea socială sau prăbușirea economică.
„Ruşii au văzut că aşa trăieşte lumea în SUA”, susține Stewart, făcând referire la personajele din serial, pentru care opulența devenise un stil de viață.
„ Așa se explică în mare măsură pasiunea pentru risipă a multora dintre noii îmbogăţiţi din Rusia”, a adăugat acesta.
„Cineva a reuşit să introducă casete VHS cu serialul Dallas în URSS, care au fost retransmise ilegal în mare parte a ţării”, a mai spus cântărețul.
Așa a luat naștere în acele vremuri un cult clandestin pentru serialul american şi personajele sale, în frunte cu carismaticul JR.
Antene de bruiaj montate în turlele bisericilor
Dar nu numai celebrul serial american se face „vinovat” de căderea comunismului în fosta URSS.
În acea perioadă, în toate bisericile din ţară pentru a bruia orice conţinut considerat subversiv, autoritățile au montat antene speciale. Motivul era că populația mai tânără din URSS asculta clandestine programe de muzică de „afară”.
Din dorința de a asculta trupe precum The Beatles, oamenii le-au distrus una câte una.
De altfel, în 2009, solista Annie Lennox, a fost recompensată cu premiul „Woman of Peace” pentru lupta sa împotriva SIDA în Africa de Sud, într-un eveniment la care a asistat și fostul președinte al Uniunii Sovietice, în calitate de laureat al premiului Nobel pentru Pace.
În 2017, Gorbaciov a sprijinit campania prin care Lennox și alte celebrități solicitau parlamentarilor laburişti britanici să se opună reînnoirii programului de arme nucleare Trident.
„Planul contrazice spiritul acordurilor ce au pus capăt Războiului Rece”, a declarat la acea vreme fostul șef de stat, potrivit fanatik.ro