International

Seceta și ploile au rupt Spania. Numai despăgubirile către fermieri sar de trei miliarde de euro

Secetă, sursa foto stirilePROTV
sursa foto stirilePROTV

În Spania, primăvara aceasta a arătat că fenomenele meteo extreme nu mai sunt o raritate. Efectele lor ridică probleme pentru care trebuie găsite soluții legislative, cred autoritățile de la Madrid.

Bref, Spania a avut cel mai secetos început de an din istoria măsurătorilor meteorologice. În multe zone, prima ploaia din an a venit în mai, lucru nemaiîntâlnit, iar când a venit, a venit cu atâta intensitate încât a transformat expresia folosită „din cel mai secetos început de an” în „cel mai ploios mai din istorie”. Ambele au venit cu efectele dezastruoase aferente.

Când una, când alta

Seceta a distrus culturile și a secat lacurile de acumulare, iar norii au transformat străzile orașelor în adevărate căi navigabile.

Pagubele sunt deja estimate: peste trei miliarde de euro plătește statul spaniol pentru a-i despăgubi pe fermierii care nu au mai avut acces la apa pentru irigații. Vineri, au avut loc în Madrid și marile orașe proteste ale fermierilor care consideră că ajutoarele financiare sunt insuficiente.

Cei mai vocali au fost cultivatorii de căpșuni din Huelva, bloc binecunoscut românilor care lucrează sezoniere în Spania.

Furtul de apă

Aici, lipsa apei i-a făcut pe fermieri să sape puțuri ilegale pentru a iriga. Într-o intervenție fără precedent a Guardia Civil, zeci de proprietari de plantație au fost reținuţi sub acuzația de furt de apă.

O situație aparte a fost cu incendiile de vegetație. Au fost trei considerate foarte mari în primele trei luni ale anului, lucru rar întâlnit în istorie. Cu toate că ancheta a dovedit că focul a fost pus intenționat de mâini criminale, marile schimbări ale climei observate în ultimele decenii au contribuit puternic la propagarea lor.

Studiile arată că în ultimii 5 ani, cantitatea de ploaie căzută pe teritoriul Spaniei s-a redus cu o treime, iar în majoritatea cazurilor pompierii se bazează pe venirea ploii atunci când au de stins mii de hectare de pădure aprinsă.

Noua normalitate

Meteorologii, autoritățile și ecologiștii spun la unison că astfel de anomalii vor deveni normalitate și implementează măsuri în acord cu partenerii europeni.

Agendele 2030 şi 2050 au prevăzuți pași concreți de reducere a emisiilor de CO2, de trecere la surse de energie regenerabilă și de reducere a consumului de resurse naturale. Iar în plan imediat guvernul a modificat mai multe legi pentru a pregăti societatea pentru valurile de căldură anunțate în acest an.

Printre acestea este Codul muncii, care prevede că, de la 37° în sus, sunt interzise orice activități laborale în exterior, o decizie justificată și prin cele aproape 6.000 de spanioli care au murit în 2022 din cauze asociate caniculei. Azi, temperaturile în Spania sunt în media normalului, iar în majoritatea țării plouă.