Actual

Seceta distruge culturile fermierilor. Se cer despăgubiri de la Guvern

Fermierii români, sursa foto agrointel
sursa foto agrointel

Seceta afectează agricultura. Acest fenomen natural duce la distrugerea culturilor fermierilor. Agricultorii se plâng constant de aceste probleme. Producția din sezonul de toamnă este la pământ. Unele culturi specifice acestei perioade, precum rapița, nici nu au ieșit din pământ.

În aceste situații complicate, oamenii cer ajutorul statului. Fermierii au anunțat că vor protesta pentru a primi despăgubiri de la Guvern.

Seceta distruge culturile fermierilor

Seceta afectează activitatea fermierul. Care se uită fără putere la culturile distruse de fenomenele meteorologice. Oamenii au rămas fără speranță, după ce culturile lor nici măcar nu au ieșit din pământ. În acest caz, oamenii cer ajutorul Guvernul. Sute de fermieri au anunțat că vor protesta. Aceștia speră să obțină despăgubiri de la oficiali.

Câmpurile din Dobrogea au ajuns un mare deșert. Seceta a dus la uscarea excesivă a pământului. Astfel, utilajele specifice ridică un nor de praf când circulă pe terenuri. Conform datelor, în Dobrogea nu a mai plouat din luna iunie. Culturile au trebuit să treacă prin lunile călduroase de vară. De asemenea, septembrie 2023 a fost catalogat cel mai călduros din ultimii 100 de ani.

Temperaturi extreme

Temperaturile extreme și căldura excesivă au dus la distrugerea culturilor. Seceta s-a așezat peste România, având în vedere lipsa precipitațiilor și valorile termice ridicate. Fermierii se plâng de faptul că producția lor este compromisă. Cele mai mari probleme au fost întâmpinate la nivelul culturilor de rapiță. În cazul orzului sau a grâului, producția este la un stadiu minim.

„Eu am semănat rapiţa în perioada tehnologică şi în perioada optimă cum învăţasem pe la facultate, dar acum se să facem. Le semănăm, aşa, ca să ne aflăm în treabă. Grâul este singura cultură care ne mai lasă o speranţă.” a spus Cornel Zamfir, fermier.

Producție scăzută

România a obținut anul trecut o producție de de cereale pentru boabe de 18,84 milioane tone. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, aceste valori sunt în scădere. Este vorba de o producție pe minus cu 32%, față de datele din 2021. Mulți fermieri au muncit la culturile lor, dar fără niciun rezultat. Astfel, s-au reprofilat spre culturile care ar putea să reziste în această perioadă.

„În judeţul Constanţa se semănau aprox 60-70 de mii de h din cele 450 de mii, dar acum sunt fermieri care au semănat. dar cultura nu a răsărit şi au început să semene iar grâu sau orz.” a explicat Mircea Chipăilă, vicepreședinte Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Investiții mai mari

Pentru a reuși să scoată o producție la primăvară, fermierii investesc mai mult. De asemenea, scumpirile din ultima perioadă le fac viața și mai grea. „Deci, nu a plouat de 5-6 luni de zile. O să însemnă cheltuieli mai multe, că sămânţa o să fie mai mult. Cheltuieli mai multe cu pregătirea terenului motorina s-a scumpit, îngrăşământul s-a scumpit.” a spus Florin Rață, fermier.

Peste 280 de milioane de lei au fost puse deoparte de Ministerul Agriculturii pentru fermierii afectați de seceta din anul precedent. Cu toate acestea, ajutorul de 350 de lei pe hectar este acordat doar dacă suprafața afectată depășește 30% și nu se aplică tuturor culturilor, conform Observator .