Schimbările climatice reprezintă o mare problemă la nivel mondial. Fermierii privesc cum culturile lor sunt afectate și se confruntă cu o lipsă acută de venit. Seceta este o mare dilema. Acest fenomen se accentuează și la noi în țară.
Seceta se extinde pe multe suprafețe agricole din țara noastră. În principal, cele mai mari probleme au loc în Dobrogea și pe alte zone mai extinse din Muntenia și Oltenia. Experții ANM au precizat că solul prezintă un grad extrem de redus de umiditate, care va afecta culturile.
Seceta afectează România
Seceta reprezintă o mare problemă cu care se confruntă țara noastră. Agricultorii se simt depășiți de situație. Administrația Națională de Meteorologie indică faptul că seceta pedologică moderată, puternică și extremă este încă prezentă în Dobrogea. Dar și în vaste regiuni agricole din Muntenia și Oltenia. Precum și în unele sectoare din Moldova, Transilvania, Banat și Crișana.
Astfel, conținutul de umiditate din sol va di extrem de scăzut. Românii se vor confrunta mai mult timp cu seceta și lipsa apei. „Conţinutul de umiditate din sol, în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local estul, centrul şi sudul Transilvaniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat nord-estul Banatului.” au spus specialiștii ANM.
Vreme caldă
România va avea parte în continuare de o vreme extrem de caldă. Temperaturile peste normalul perioadei vor fi prezente în mai multe regiuni agricole. Temperatura medie se va încadra între 6-23 de grade Celsius. Cu mult peste valorile specifice acestei perioade. În unele zone, vor nfi anumite excepții, cu temperaturi mai scăzute. Ce se vor situa între 1-12 grade. Rezerva de apă din sol va fi la un nivel destul de bun în anumite zone.
„Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi a Banatului, local nordul, nord-vestul, estul şi centrul Moldovei.” au spus experții ANM.
Culturi de sezon
Fermierii vor avea parte de o perioadă bună pentru culturile de sezon. Producția nu va fi afectată de seceta îngrozitoare. Temperatura medie a solului va fi cuprinsă între 9-22 de grade. Un lucru benefici pentru dezvoltarea vegetației culturilor de toamnă. Dar, vor exista totuși anumite deficiențe.
„Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol din sudul, sud-estul şi estul ţării, primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în continuare cu dificultate.” a explicat ANM.
Culturile de orz şi grâu
Culturile formate pe terenuri conforme vor avea o perioadă bună de creștere. Însă, pământul care a suferit în urma secetei nu va fi la fel de roditor.
„Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică şi în culturile înfiinţate tardiv. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60-100%), răsărire (30-100%) şi local înfrunzire (2-4 frunze), în toate zonele agricole” a explicat ANM, conform Adevărul .